Στον κοινό στόχο για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας .
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνάντηση για το λαθρεμπόριο καυσίμων, με 1 εκατ. ευρώ το χρόνο διαφυγόντα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο, όπβς έχουν υπολογιστεί.
Οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς" προς αυτό το στόχο.
Για την καθυστέρηση αποπληρωμής των επαγγελματικών δανείων, ο Γ. Σούρλας επεσήμανε ότι είναι απαίτηση των πολιτών να ελεγχθούν ποια από αυτά χορηγήθηκαν χωρίς ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, ποιοι τα χορήγησαν και ποιοι τα πήραν, προκειμένου να διαπιστωθεί από τις αρμόδιες Αρχές, σε ποια οικονομική και κοινωνική κατάσταση βρίσκονταν τότε οι εμπλεκόμενοι και σε ποια σήμερα.
"Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν περισσότερα, με ταχύτερους ρυθμούς, για την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας παντού", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, μετά τη συνάντηση.
Αναλυτικότερα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσα προκαλούν μεγάλη απώλεια εσόδων για την εθνική οικονομία, αλλά και σε όσα οι πολίτες απαιτούν να χυθεί άπλετο φως.
Επισημάνθηκε ότι οι ρυθμίσεις και τα μέτρα για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία στα καύσιμα, άρχισαν ήδη να αποδίδουν.
Αν όμως τα μέτρα αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως, όπως θα έπρεπε, δεν θα είχαμε απώλειες της τάξης του 1 δισ. ευρώ το χρόνο, όπως είχε αναφέρει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δηλαδή πάνω από 25 δισ. στις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ως εκ τούτου, προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσει η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, διακίνησης και ποιότητας των καυσίμων, αλλά ιδίως στα διυλιστήρια, στα οποία το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ήδη από πενταετίας.
Ετέθησαν επίσης τα θέματα των offshore εταιρειών και η φοροαποφυγή του μεγάλου πλούτου που επιτυγχάνεται, μέσω των εταιρειών αυτών, με τριγωνικές συναλλαγές. Ο Γ. Σούρλας πρότεινε να εισαχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει τις τριγωνικές συναλλαγές με offshore εταιρείες, ώστε να υπάρχει δίκαια φορολόγηση.