Το πολυπόθητο επίδομα πετρελαίου φαίνεται ότι περνάει ή πέρασε από δύσκολα μονοπάτια. Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η έκδοση της απόφασης για επιδότηση θα γίνεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρεί ο καταναλωτής. Τα χρήματα δικαιούνται και όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 και δεν κάνουν φορολογική δήλωση με βάση το νόμο. Τι θα γίνεται όμως στην περίπτωση αυτή;
Επιδότηση θα παίρνουν ακόμα και όσοι δεν καταθέτουν φορολογική δήλωση
Ο γενικός γραμματέας πληροριακών συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο news.gr, διευκρίνισε ότι και αυτοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ποσό της επιδότησης που δικαιούνται, δηλώνοντας υπεύθυνα πάνω στο έγγραφο της αίτησης ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. “Δεν θα χρειάζεται να συμπληρώσουν ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η διαδικασία”, διευκρινίζει ο κύριος Θεοχάρης.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που προέκυψε αφορούσε τον τρόπο που θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι πολίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση και μένουν σε πολυκατοικία. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα αποδίδεται το ποσό τη στιγμή που δεν καταναλώνουν συνέχεια ή μπορεί για ένα μήνα να μην έχουν ανάψει καθόλου το καλοριφέρ.
Πώς θα λαμβάνουν το επίδομα όσοι μένουν σε πολυκατοικίες και έχουν αυτόνομη θέρμανση
Σύμφωνα με τα όσα αποσαφήνισε μιλώντας στο news.gr ο γενικός γραμματέας, η αξιολόγηση θα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με κριτήριο το πόσα λίτρα θα βάζει στον καυστήρα του ο καταναλωτής. “Είναι σχεδόν αδύνατον να μετράμε λίτρο - λίτρο τι καταναλώνει ο καθένας. Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι το συγκεκριμένο ποσό θα αποζημιώνει την αγορά και όχι την κατανάλωση”, αναφέρει. Όπως τονίζει το ζητούμενο είναι να αποζημιώνεται άμεσα κανείς και όχι να περιμένει να κάψει πρώτα το πετρέλαιο που έχει προμηθευτεί.
Στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, απαντάει ότι “είναι λάθος όλη αυτή η ιστορία. Στόχος είναι πώς να μην πάρεις πίσω τον φόρο”, σχολιάζοντας την εμπλοκή που παρουσιάστηκε της τελευταίες ημέρες.
Επίσης, αναφέρεται και στην “αθλιότητα”, που όπως λέει είναι το πλαφόν των 150.000 ευρώ και αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου για να μπορεί κάποιος να λάβει την αποζημίωση.
Σε απάντηση των όσων λέει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, ο κύριος Θεοχάρης τονίζει, ότι το πλαφόν είναι ήδη πολύ μεγάλο. “Οι 150.000 ήταν 100.000 χιλιάδες και αυξήθηκαν”. Επισημαίνει μάλιστα ότι από τους 5.500.000 πολίτες που υποβάλλουν αιτήσεις για το επίδομα, θα εξυπηρετηθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 80%, περίπου 4.500.000 καταναλωτές.
Το βοήθημα για την αγορά πετρελαίου, τη στιγμή που η τιμή του στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας ξεπερνάει κατά πολύ το 1, 25 ευρώ το λίτρο και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ακρίβειας στα καύσιμα στην Ευρώπη, είναι απαραίτητο για εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Με την προϋπόθεση ότι η διελκυστίνδα που εξελίσσεται από τη μέρα που εξαγγέλθηκε η παροχή δεν θα γίνει το μέσο για την ταλαιπωρία πολλών χιλιάδων καταναλωτών, που περιμένουν με ανακούφιση το ποσό που θα τους απαλλάξει από τα δυσβάσταχτα και καθημερινά οικονομικά βάρη.
Γιώργος Λαμπίρης