Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) αρνείται να υιοθετήσει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4052/2012 για δανειολήπτες σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, και παρά την παρέμβαση της Αρχής ύστερα από καταγγελία δημόσιου υπαλλήλου - της οποίας το αίτημα απορρίφθηκε αν και έχει ενταχθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα- για αναστολή καταβολής των δόσεων του δανείου της.
Ο νόμος προβλέπει ότι το ΜΤΠΥ μπορεί με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου “να αναστείλει την καταβολή των δόσεων για έξι ή περισσότερους μήνες, κατά τους οποίους θα καταβάλλονται μόνο οι αναλογούντες τόκοι και στη συνέχεια να παρατείνει το χρόνο αποπληρωμής του δανείου κατά 12 ή περισσότερους μήνες, σε σχέση με τον εναπομείναντα συμβατικό χρόνο, με αντίστοιχο επαναϋπολογισμό των ισόποσων μηνιαίων δόσεων»”
Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΜΤΠΥ απέρριψε το αίτημα προτάσσοντας ως κύριο επιχείρημα την ανάγκη να εισπράξει στο συντομότερο χρονικό διάστημα τα χρήματά του ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον βασικό προορισμό του, που είναι η παροχή μερίσματος στους δικαιούχους. Αντ' αυτού αποφάσισε τη μείωση κατά 50% της παρακρατούμενης δόσης του δανείου κατά τη διάρκεια της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Παρότι είναι σαφές ότι το Ταμείο δεν υποχρεούται, αλλά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις διευκολύνσεις που προβλέπονται από το νόμο, ο Συνήγορος του πρότεινε να εφαρμοστούν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που έχουν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ενόψει δύο βασικών παραμέτρων:
1. Οι υπάλληλοι αυτοί βρέθηκαν, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, σε πολύ δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση από όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, σε αυτούς, και μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, “καταβάλλεται αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά το χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων”. Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν, στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, ακόμη πιο οξυμένα οικονομικά/βιοτικά προβλήματα.
2. Ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών υπολογίζεται, βάσει επίσημων στοιχείων, ότι είναι ιδιαιτέρως μικρός. Επομένως, η όποια επιβάρυνση του Ταμείου από την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων εκτιμάται ότι θα είναι, εάν όχι αμελητέα, τουλάχιστον απολύτως διαχειρίσιμη, χωρίς να έχει επιπτώσεις στην παροχή μερίσματος στους μετόχους.
Τέλος, όπως κάνει γνωστό η ανεξάρτητη Αρχή, το ΜΤΠΥ δεν αποδέχθηκε την πρόταση του Συνηγόρου, εμμένοντας στο επιχείρημα ότι “κύριος σκοπός του Ταμείου είναι να παράγει και να απονείμει μέρισμα και όχι οι χρηματικές διευκολύνσεις στους μετόχους”.