Αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0- 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια (για καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ) αναμένονται από 1ης Ιουλίου σε εφαρμογή των προβλέψεων του μνημονίου για κατάργηση των εσωτερικών («σταυροειδών») επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Αντίθετα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθ. Ζερβός, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα αγροτικά τιμολόγια, ούτε το νυχτερινό οικιακό. Ο κ. Ζερβός δεν προσδιόρισε το ύψος των αυξομειώσεων στα τιμολόγια, είπε ωστόσο ότι το χρηματικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ θα είναι ουδέτερο.
Κύκλοι της ΔΕΗ τόνιζαν ακόμη ότι μεγάλο τμήμα των καταναλωτών που έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες πιθανότατα πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και θα πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Για τα αγροτικά τιμολόγια, που εντάσσονται επίσης στην κατηγορία των επιδοτούμενων, η λύση που επελέγη είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης που θα επιτρέψει την εφαρμογή διαφορετικών τιμολογίων ανά ώρα της ημέρας.
Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε, πάντως, ότι τα τιμολόγια θα παραμείνουν από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.
Ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι στις 31 Ιουλίου λήγει η εμπλοκή της ΔΕΗ με το τέλος ακινήτων καθώς όσοι λογαριασμοί, που περιέχουν το τέλος αυτό, δεν έχουν εξοφληθεί ως τότε, θα μεταφερθούν στις ΔΟΥ. Η επιβολή του τέλους μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ήταν μια από τις αιτίες που οδήγησαν σε εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, οι οποίες φθάνουν σε 1,5 δισ. ευρώ αν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση του ρυθμού αύξησής τους.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Σ. Ρέλιας, υποστήριξε εξάλλου, ότι η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με διαχωρισμό και πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή) θα οδηγήσει σε διάλυση και κατάρρευση του ομίλου.