Ακριβά πωλούνται τα τρόφιμα στην Ελλάδα, καθώς κυμαίνονται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα οι μισθοί έχουν πάρει την κατηφόρα.
Σύμφωνα με τη Eurostat σε επίπεδα κάτω του μέσου κοινοτικού όρου κινήθηκαν σε γενικές γραμμές το 2013 οι τιμές καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα.
Εξαίρεση αποτέλεσαν τα τρόφιμα και τα μη οινοπνευματώδη ποτά, οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα κινήθηκαν 2% πάνω από τον μέσο όρο της Κοινότητας αλλά και τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να είναι 3% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η μέση τιμή των καταναλωτικών αγαθών κυμάνθηκε πέρσι στην Ελλάδα στο 89% του μέσου όρου της ΕΕ.
Αναλυτικότερα, στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 8% χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ στην κατηγορία ξενοδοχεία-εστιατόρια η μέση τιμή στη χώρα ήταν 12% χαμηλότερη από την ΕΕ και στην ένδυση η τιμή ήταν 6% φτηνότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα η μέση τιμή στην Ελλάδα ήταν 6% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Κοινότητας.
Την ίδια στιγμή μόλις στο 75% του πραγματικού πορτογαλικού κατώτατου μισθού φτάνει ο αντίστοιχος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι σε ονομαστικό επίπεδο ο ελληνικός μισθός εμφανίζεται μεγαλύτερος (683 ευρώ έναντι 565 ευρώ!), όπως προκύπτει από μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου WSI για τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις τέσσερις χώρες που έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια σε μνημόνια (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρος).
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα οι μισθοί έμειναν σταθεροί το 2009, το 2010 μειώθηκαν ως και κατά 20%, ενώ από τότε μέχρι και το 2013 συρρικνώθηκαν επιπλέον άνω του 17%.
Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, που μειώθηκαν κατά 22% το 2012 και κατά 32% για τους νέους κάτω από 25 ετών.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του WSI, για την περίοδο 2010-2014 τη μεγαλύτερη μείωση μισθών έχουν υποστεί οι Έλληνες (-23,8%).