Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικά μέτρα του μνημονίου

Αντισυνταγματικά κρίθηκαν από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου μέτρα, που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο. 

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θίγουν σωρεία συνταγματικών διατάξεων.

Τα επίμαχα μέτρα έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις στις δικαστικές αίθουσες καθώς οι δικαστές θεωρούν ότι είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο οικονομικά καθώς μόλις εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, οι περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία διετία θα αγγίζει το 60%. 

Την ίδια ώρα θέμα νομιμότητας πολλών διατάξεων του μνημονίου θέτει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής με μπαράζ αποφάσεων της για την αύξηση των ορίων ηλικίας, τη μείωση των εφάπαξ και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Συγκεκριμένα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής θεωρεί ότι Συλλογική σύμβαση εργασίας που βρίσκεται σε ισχύ δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να καταργηθεί με τυπικό νόμο  και θέτει υπό αμφισβήτηση την κατάργηση της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας.

Σε ότι αφορά τις μειώσεις στο εφάπαξ, η Επιτροπή τονίζει ότι χωρίς αναλογιστικές μελέτες είναι ατεκμηρίωτη. Η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής αναφέρεται στην υποχρέωση του νομοθέτη να εξετάσει πριν από την θέσπιση των συγκεκριμένων αυτών ρυθμίσεων αν το εξ αυτών προσδοκώμενο οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με άλλα ηπιότερα μέτρα. Περαιτέρω, σημειώνει πως ο νομοθέτης υποχρεούται να εξετάσει επί τη βάσει αναλογιστικών μελετών, αν η επιβαλλομένη με τις ανωτέρω ρυθμίσεις μείωση των καταβαλλομένων από τους συγκεκριμένους ασφαλιστικούς οργανισμούς των επιδομάτων εφάπαξ βοηθήματος είναι αναγκαία για την προστασία του ασφαλιστικού τους κεφαλαίου ή αν και σε ποιόν βαθμό οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για την περιστολή των δαπανών του Δημοσίου.

Σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, η Επιτροπή τονίζει ότι γίνεται καταστρατήγηση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του ασφαλισμένου.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με τις προτεινόμενες διατάξεις αυξάνεται κατά 2 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή (1.1.2013), δίχως να προβλέπεται κλιμάκωση της αύξησης με μεταβατική ρύθμιση.