Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις – αυξάνονται οι μισθοί

Οι αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές που έρχονται από την 1η Ιουλίου φέρνουν αυξήσεις – έστω και μικρές - σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ την ίδια στιγμή 1,1 εκατομμύρια συταξιούχοι θα δουν μειωμένες τις επικουρικές συντάξεις.

Η αύξηση θα προκύψει από τη μείωση 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ θα έχει αύξηση σχεδόν 100 ευρώ το χρόνο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι εισφορές που καταργούνται από την 1η Ιουλίου είναι:

Η εργοδοτική εισφορά 1% και η αντίστοιχη εισφορά 1% των εργαζομένων υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ) υπέρ του ΔΛΟΕΜ. Από την 1/7/2014 καταργείται ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών και ειδικά για φέτος προβλέπεται να καταβληθεί, για τελευταία φορά, το 50% του «έξτρα» οικογενειακού επιδόματος από τον ΟΑΕΔ. Μετά την καθιέρωση του γενικού οικογενειακού επιδόματος, οι περισσότεροι θεωρούν ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης το αντίστοιχο επίδομα του ΟΑΕΔ» που, εκτός των άλλων, συντηρούσε και την (αθέμιτη) πρακτική επιχειρήσεων να μετακυλίουν στον ΟΑΕΔ την υποχρέωση καταβολής του.

Ταυτόχρονα μειώνονται κατά 5,2% οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ. Ένας συνταξιούχος με επικουρική 200 ευρώ το μήνα, θα χάσει 10 ευρώ, δηλαδή 120 ευρώ το χρόνο. Η μείωση οριστικοποιήθηκε με βάση τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου και σε συνδυασμό με την υποχρέωση εφαρμογής, από την 1η Ιουλίου, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.