Σε μια προσπάθεια να μπει τάξη στον τρόπο χορήγησης των εξόδων κηδείας από τον ΟΓΑ, οι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζουν ότι στο εξής οι συγγενείς των θανόντων θα υποβάλλουν μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά και το ανάλογο παραστατικό από το γραφείο κηδειών, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε.
Όπως αναφέρει στο news.gr, ο διοικητής του Οργανισμού, Ξενοφώντας Βεργίνης, στα έγγραφα που ήδη απαιτούνταν - βεβαίωση τέλεσης κηδείας από τον ιερέα και ληξιαρχική πράξη θανάτου - προστίθεται το τιμολόγιο ή δελτίο παροχής υπηρεσιών. "Επίσης, μέχρι σήμερα στις περιπτώσεις πολιτικής κηδείας ή καύσης του νεκρού, τα έξοδα δεν αποδίδονταν στον 'φροντιστή' - συγγενή, δεδομένου ότι η εκκλησία δεν χορηγούσε πιστοποιητικό κηδείας γι' αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ, "στο εξής ο Οργανισμός καλύπτει και αυτές τις δύο περιπτώσεις, για τις οποίες θα αποδίδονται κανονικά τα έξοδα στους δικαιούχους. Πλέον, ζητάμε το πρωτότυπο τιμολόγιο ή δελτίο παροχής υπηρεσιών του γραφείου τελετών. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει το αντίκρισμα της δαπάνης".
Έλλειμμα στα δημόσια ταμεία 7.000.000 το χρόνο από μη καταβολή ΦΠΑ
Ο κύριος Βεργίνης σημειώνει ότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά με επικείμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ η αναπροσαρμογή του ποσού κάλυψης των εξόδων. Συμπληρώνει ότι "με το παλαιό καθεστώς, δεν προσκομίζονταν τιμολόγια, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει περίπου 7.000.000 ευρώ ετησίως από τη μη απόδοση του ΦΠΑ σε συνολικές δαπάνες κηδειών της τάξεως των 32.000.000 ευρώ".
"Παράλληλα είχαμε παρέκκλιση του δημόσιου λογιστικού, καθώς δίνονταν χρήματα για κηδείες χωρίς παραστατικά", σημειώνει ο διοικητής.
Ποιοι λαμβάνουν τα έξοδα κηδείας
Στο ερώτημα ποιος λαμβάνει το επίδομα, απαντάει ότι απευθύνεται στον επιζόντα σύζυγο ή στον έχοντα νόμιμη εξιουσιοδότηση, η οποία χορηγείται με ειδικό έντυπο του ΟΓΑ. "Η νόμιμη εξουσιοδότηση προέρχεται από τον επιζώντα σύζυγο - αν δεν έχει να πληρώσει τα έξοδα ο ίδιος - προς εκείνον, ο οποίος έχει φροντίσει τον νεκρό. Για παράδειγμα, αν φροντίσει ο γείτονας ή ένας φίλος για την κηδεία και καταβάλει τα χρήματα, θα λάβει εξουσιοδότηση είτε από τον σύζυγο που βρίσκεται εν ζωή, είτε από το δήμο ή την πολιτεία, προσκομίζοντας το τιμολόγιο", διευκρινίζει ο κύριος Βεργίνης.
Πώς ελέγχονται τα διπλά ταμεία και η φοροδιαφυγή
Απορρίπτει μάλιστα κάθε πιθανότητα λανθασμένης απόδοσης εξόδων ή πληρωμής από δύο ασφαλιστικά ταμεία, καθώς βρίσκεται σε λειτουργία σύστημα διασταύρωσης μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). "Γίνεται αμέσως και παράλληλα διασταύρωση, αποκλείοντας και ακυρώνοντας τη διαδικασία πληρωμής, πριν ακόμα λάβει τα χρήματα ο υποψήφιος δικαιούχος. Στη συνέχεια η συγκεκριμένη περίπτωση επιστρέφει και επανελέγχεται από τον ΟΓΑ. Αν υπάρξει διόρθωση, ο Οργανισμός παραπέμπει το δελτίο πληρωμής, το οποίο μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, και δίνει εντολή εξόφλησης του ποσού μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου".
Πότε μπορεί να χάσει κάποιος επίδομα με πλαφόν
Ταυτόχρονα, όπως τονίζει ο διοικητής, διασταυρώνεται το αν έχει γίνει κηδεία ή όχι και αν έχει εκδοθεί τιμολόγιο από το γραφείο τελετών, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. "Υπάρχουν, όπως αντιλαμβάνεστε και οι έμμεσες επιπτώσεις. Κάποιος, ο οποίος έχει λάβει τα 800 ευρώ και δεν τα δικαιούται, ενώ παράλληλα παίρνει και επίδομα με πλαφόν, κινδυνεύει να χάσει το επίδομα".
Γραφεία τελετών: Ορθή η απόφαση
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες των Γραφείων Τελετών , χαρακτηρίζουν ορθή την απόφαση. Όπως λέει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Αθηνών, Παναγιώτης Βλάσσης, "είναι λογικό σε κάθε πράξη εμπορική να κόβεται παραστατικό. Σημαντικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής εμφανίζονταν κυρίως στην επαρχία, ενώ στην Αθήνα εξέδιδαν όλοι οι συνάδελφοι τιμολόγιο. Το καθεστώς ήταν πιο ευάλωτο στην επαρχεία γιατί τα γραφεία δεν είναι τόσο οργανωμένα. Στα μικρά χωριά μπορεί να πουλάει φέρετρα ο οποιοσδήποτε. Όπως εξηγεί, στην Αθήνα ήταν και είναι αδύνατη η φοροδιαφυγή. Υπάρχουν κλιμάκια, τα οποία ελέγχουν. τις κηδείες. Πάνε στα νεκροταφεία και ελέγχουν τα γραφεία και ποιες κηδείες εκτελούν. Πάντως, η συγκεκριμένη αλλαγή σε σχέση με τον ΟΓΑ πρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια", όπως τονίζει.