Συνεχώς επιμηκύνεται ο χρόνος απονομής της σύνταξης, έχοντας φτάσει αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και τους 24 μήνες! Υποψήφιοι συνταξιούχοι που όταν είχαν ξεκινήσει την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ονειρεύτηκαν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ιδανικότερες των συνθηκών. Με όρους εργασίας προσαρμοσμένους στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Χωρίς ανατροπές και εμπόδια, τα οποία θα κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Τα χρόνια πέρασαν και η πολυπόθητη ώρα για έφτασε. Η στιγμή της συνταξιοδότησης, όπου θα έχουν θεωρητικά την ευκαιρία να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και δυνάμεις στους δικούς τους ανθρώπους και σε ότι θα μπορούσαν να κάνει τη ζωή τους λίγο περισσότερο ανέμελη και ευχάριστη.
Κι όμως, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπουργοί επί υπουργών δεσμεύτηκαν ότι θα μειώσουν το χρόνο που χρειάζεται για να βγει μία σύνταξη στους δύο, στους τρεις, στους τέσσερις μήνες, ανάλογα με την περίπτωση. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις που τελικά δεν υλοποιήθηκαν είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω έλλειψης διάθεσης είτε επειδή...
Ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, αναφέρει στο news.gr, ότι για περιπτώσεις, στις οποίες ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος σε ένα ταμείο, ο χρόνος φτάνει περίπου τους 16 μήνες. “Σε περιπτώσεις διαδοχικής σύνταξης όμως, καλύτερα ας μην το συζητάμε. Φτάνει τους 24 μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ έχουμε δει μέχρι και 30 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις”. Ο κύριος Κουμπούρης μάλιστα αναφέρεται σε περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι δεν καλύπτονται ούτε οικονομικά αλλά ούτε και υγειονομικά μέχρι να βγει η σύνταξή τους.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο, Δημήτρη Μπούρλο, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει υγειονομική κάλυψη. Αυτό συμβαίνει γιατί - όπως εξηγεί - πρέπει να συνεχίζει κάποιος την θεραπεία του από την περίοδο κατά την οποία ήταν ακόμα εργαζόμενος. (περίπτωση συνεχιζόμενης θεραπείας). “Αν για παράδειγμα κάποιος αρρωστήσει, ενώ έχει σταματήσει να εργάζεται και έχει υποβάλλει τα χαρτιά του για τη σύνταξη, τότε δεν δικαιούται περίθαλψης και θεραπείας”, επισημαίνει ο κύριος Μπούρλος. Αναφέρεται μάλιστα στις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, στις οποίες άτομα με σοβαρές παθήσεις περιμένουν απλήρωτοι για πάνω από 14 μήνες να βγει η σύνταξή τους, λόγω της δυσλειτουργίας που εμφανίζεται στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, που είναι υπεύθυνα για τη διαδικασία.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είχε αποδώσει την καθυστέρηση στο μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων υπαλλήλων στη διάρκεια του 2011.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα όσα λέει ο Δημήτρης Μπούρλος, αυτή τη στιγμή στο ΙΚΑ βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 150.000 αιτήσεις σε σύνολο περίπου 1.300.000 ασφαλισμένων, ποσοστό που ξεπερνάει το 10%. “Στο δημόσιο μάλιστα, ο χρόνος απονομής είναι πάνω από χρόνο, ενώ σε περιπτώσεις διαδοχικής προσεγγίζει τα δύο χρόνια. Η συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον ένα χρόνο και η διαδοχική επίσης δύο και πάει λέγοντας”, επισημαίνει.
Σε ερώτησή του πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, είχε τονίσει ότι για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο η διόγκωση του αριθμού των αιτήσεων, αλλά και η έλλειψη προσωπικού στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Και αν προσθέσει κανείς το δυσκίνητο και πολυδαίδαλο ελληνικό δημόσιο, με νόμους που σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να διευκολύνουν τον πολίτη, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιχείρηση ενός κράτους πρόνοιας, δικαιοσύνης και ισονομίας είναι κάτι που μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να το δούμε να γίνεται πράξη.