Καταργείται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων

Την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης των Συναλλαγών, με την καθιέρωση ορίων για την τήρηση βιβλίων από τις επιχειρήσεις και απλούστερες διαδικασίες, προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Προβλέπει, επίσης, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συντελεστή επιστροφής φόρου στους αγρότες, την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και την αλλαγή της φορολογίας στα τσιγάρα.

Επίσης, θεσπίζεται νέα διαδικασία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας ΙΧ με αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του ΙΧ όταν δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη.

Αναλυτικότερα, στο φορολογικό του σκέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει:

- Τη θέσπιση του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης των Συναλλαγών ο οποίος αντικαθιστά τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που καταργείται. Σ' αυτόν ορίζεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν απλογραφικά βιβλία Β' κατηγορίας, ενώ οι επιχειρήσεις με τζίρο μεγαλύτερο του ποσού αυτού τηρούν διπλογραφικά βιβλία Γ' κατηγορίας.
Στο νομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ δεν θεωρεί φορολογικά στοιχεία σε υπόχρεο, ο οποίος:
α) δεν έχει εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές υποχρεώσεις του από πάσης φύσης φόρους του Δημοσίου από την επαγγελματική του δραστηριότητα, από δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, πρόστιμα για παραβάσεις των διατάξεων του νόμου αυτού, τέλη ή εισφορές που βεβαιώνονται από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, όταν το σύνολο των υποχρεώσεων αυτών, χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις ξεπερνά τις έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ, εκτός αν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του.
β) δεν έχει υποβάλει στη δημόσια οικονομική υπηρεσία δηλώσεις απόδοσης οποιουδήποτε παρακρατούμενου ή επιρριπτόμενου φόρου, τέλους, εισφοράς από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

- Την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες, από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 66 ευρώ το χιλιόλιτρο

- Τη μείωση του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες από 11% σήμερα σε 6%.

- Την αλλαγή της φορολογίας στα τσιγάρα

- Την αρση περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του ορκωτού εκτιμητή για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο επάγγελμα και την πτώση των τιμών

-Τη θέσπιση νέας διαδικασίας για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας τα οποία θα επιβάλλονται και στα ασθενοφόρα όπως και στα αυτοκίνητα των γραφείων κηδειών. Η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας για το 2013 προβλέπεται να ξεκινήσει από 15 Νοεμβρίου.