Αγωγή διανομής κατά συγκληρονόμου που δεν αποδέχεται την πώληση κοινού περιουσιακού στοιχείου κληρονομιάς.
Ο καθένας των συγκυρίων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το δικαστήριο διανομή του κοινού ακινήτου προκειμένου είτε αυτό να χωρισθεί σε τόσα τμήματα, όσοι είναι και οι συγκύριοι και μάλιστα κάθε τμήμα αξίας αναλόγου της μερίδας κάθε συγκυρίου είτε εάν η αυτούσια διανομή δεν είναι δυνατή, γιατί πχ μετά την αυτούσια διανομή το κάθε τμήμα του ακινήτου δεν θα είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και άρα δεν θα χρησιμεύει σε κάτι στον ιδιοκτήτη του, σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πωληθεί σε πλειστηριασμό και οι συγκύριοι να λάβουν σε χρήμα την αξία της μερίδας τους επί του εν λόγω ακινήτου.
Αν τα μερίδια επί του ακινήτου είναι ίσα, τότε η διανομή γίνεται κατόπιν κλήρωσης, με τυχαίο δηλαδή τρόπο, ενώπιον δικαστηρίου ή συμβολαιογράφου.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η δικαστική απόφαση διανομής, όσο και η τυχόν κλήρωση και τα αποτελέσματά της, αποτελούν τους νόμιμους πλέον τίτλους ιδιοκτησίας και για αυτό, πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης να φροντίσει για τη μεταγραφή τους, στο οικείο υποθηκοφυλακείο ή κτηματολογικό γραφείο.
Ας ληφθεί δε υπόψη ότι διανομή μπορεί να αξιώσει δικαστικώς ακόμα και ο συγκύριος που έχει μερίδα μικρότερη του 50% του ακινήτου ή ακόμα και εκείνος που έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του ακινήτου, δηλαδή ποσοστό μικρότερο από 50%.
Η αγωγή διανομής του ακινήτου στρέφεται κατά όλων των συγκυρίων. Διαφορετικά πρέπει όλοι οι διάδικοι να συμμετάσχουν στην δίκη ως διάδικοι, δηλαδή είτε να είναι με την πλευρά του ενάγοντος (αυτού δηλαδή που ασκεί την αγωγή) είτε με εκείνη του εναγομένου (δηλαδή εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η αγωγή).
Για το λόγο αυτό, εάν ένας συγκύριος του ακινήτου ασκήσει αγωγή διανομής και δεν έχει συμπεριλάβει σε αυτοί κάποιον από τους συγκύριους , τότε η αγωγή θα απορριφθεί.
Πολλές όμως είναι οι περιπτώσεις που κάποιος που δικαιούται να αποδεχθεί μία κληρονομία, αμελεί να προβεί στις ενέργειες της αποδοχής κληρονομίας, δηλαδή δεν υποβάλει δήλωση φόρου κληρονομίας, ούτε υπογράφει πράξη αποδοχής σε συμβολαιογράφο κλπ.
Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση;
Τότε, ο συγκύριος που έχει αποδεχθεί το δικό του μερίδιο από την κληρονομία δικαιούται να προβεί αυτός, για λογαριασμό του άλλου συγκληρονόμου, που δεν αποδέχεται το κληρονομικό μερίδιό του, σε αναγκαστική αποδοχή κληρονομίας, προκειμένου να γίνει κι εκείνος συγκύριος του κοινού ακινήτου της κληρονομίας και έτσι να μπορέσει ν’ ασκηθεί η αγωγή διανομής του εν λόγω ακινήτου.
Η αναγκαστική αυτή αποδοχή γίνεται με την έκδοση από το δικαστήριο πιστοποιητικού περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης, από τον Δήμο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών και κυρίως, πιστοποιητικού περί μη αποποιήσεως της κληρονομίας.
Αυτά τα έγγραφα είναι εφικτό να μεταγραφούν στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, με αποτέλεσμα ο συγκληρονόμος που μέχρι τώρα απέφευγε να αποδεχθεί το μερίδιό του, να καταστεί συγκύριος του ακινήτου και να δύναται πλέον να ασκηθεί εναντίον του η αγωγή διανομής του κοινού ακινήτου.
Χρύσα Τσιώτση
Νομικός
[email protected]