Τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων

Με το να είστε ενήμεροι για το πώς θα διεξάγετε τις καθημερινές  σας δραστηριότητες και κατ’ επέκταση  να γνωρίζετε τις δαπάνες σας, μπορείτε να ανακαλύψετε και τους τομείς όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε κάποιες οικονομίες . Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επανεξετάσετε τις δαπάνες σας με κάθε λεπτομέρεια για τον τελευταίο μήνα . Οι Λογαριασμοί πιστωτικών καρτών σας και κάποιες αποδείξεις που έχετε αποθηκεύσει θα μπορούσαν να σας δώσουν μια ιδέα για το πού έχετε ξοδέψει και ποιές είναι οι καταναλωτικές σας συνήθειες.

 

Αν δεν έχετε αυτά τα  στοιχεία διαθέσιμα ,  πρέπει να ξεκινήσετε  την καταγραφή των δαπανών σας από αυτή τη στιγμή . Μπορείτε να ανακαλύψετε  τους τομείς όπου ξοδεύετε περισσότερο από ό, τι θέλετε.

 

Εδώ είναι μερικοί τομείς που ίσως να θέλετε να εξετάσετε:

 

1 . Αποφύγετε τα πρόστιμα

 

Είστε  από αυτούς που συνήθως πληρώνουν τους λογαριασμούς τους μετά την ημερομηνία λήξης ; Οι περισσότερες εταιρείες είτε διακόπτουν την υπηρεσία που σας παρέχουν  ή  χρεώνουν για την καθυστερημένη πληρωμή προκειμένου  να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές  να προβαίνουν στην έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών.

Ελέγξτε τους λογαριασμούς σας  για να μάθετε πόσο  πρόστιμα έπρεπε να πληρώσετε για παράδειγμα κατά τους τελευταίους τρεις μήνες .

Η καθυστερημένη καταβολή του φόρου ή η υποβολή της φορολογικής δήλωσης- είτε πρόκειται για φόρο εισοδήματος ή περιουσίας- επίσης οι καθυστερημένες  πληρωμές διδάκτρων , και πληρωμές δανείου -  συνεπάγονται επίσης αντίστοιχες ποινές- πρόστιμα.  Αν προσέχετε  τις προθεσμίες πληρωμής και προγραμματίζετε τις ταμειακές σας  ροές, μπορείτε να κάνετε αυτές τις πληρωμές εγκαίρως και έτσι  ν’ αποφεύγετε περιττές δαπάνες. 

 

2 . Επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις πρόωρης πληρωμής (early payment discounts)

 

Ένα τέτοιο παράδειγμα παρέχουν οι καλωδιακές εταιρείες που παρέχουν εκπτώσεις για άμεση ή πρόωρη πληρωμή τελών . Μπορείτε να κάνετε κάποια έρευνα για να μάθετε  ποιός από τους εμπόρους και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συναλλάσσεσθε,  προσφέρουν σχετικές εκπτώσεις έτσι ώστε να επωφεληθείτε από αυτές .

 

 

3 . Κάντε χρήση των εκπτώσεων

 

Μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά χρήματα εκμεταλλευόμενοι τις εκπτώσεις. Πιστωτικές κάρτες αποτελούν καλό παράδειγμα τέτοιας εξοικονόμησης, αφού συχνά  προσφέρουν εκπτώσεις σε πιστούς πελάτες . Σημειώστε ότι πολλοί οργανισμοί δεν θα σας δώσουν αυτόματα έκπτωση , εάν δεν το ζητήσετε . Ελέγξτε τις προσφορές έκπτωσης των πιστωτικών καρτών, καθώς και εκπτώσεις  εμπόρων με τους οποίους συναλλάσσεσθε τακτικά  και με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να κάνετε καλή χρήση αυτών των εκπτώσεων

 

4 . Χρησιμοποιήστε κουπόνια

 

Μην αγνοείτε την εξοικονόμηση που μπορείτε να έχετε από τη χρήση κουπονιών . Μην αγνοείτε τα φυλλάδια των πωλητών που συναντάτε σε εμπορικά κέντρα που μπορούν να  φέρουν κουπόνια προσφοράς , πράγμα που σημαίνει επίσης ότι οι εκπτώσεις τείνουν να  γίνουν πιο γενναιόδωρες.

 

Επίσης, ελέγξτε  στο διαδίκτυο, sites που προσφέρουν εκπτωτικά  κουπόνια . Τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν μεγάλες εκπτώσεις  και καλύπτουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες , εστιατόρια , ταξιδιωτικά πακέτα , ρούχα , έπιπλα οικιακής χρήσης , υπηρεσίες περιποίησης μαλλιών και δέρματος κλπ.. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να φροντίσετε  να μην το παρακάνετε, αγοράζοντας πράγματα ή υπηρεσίες που δεν χρειάζεστε πραγματικά.

 

5 . Αγοράστε online

 

Ορισμένες υπηρεσίες είναι φθηνότερες όταν αγοράζονται online. Κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών εισιτηρίων είναι δύο  συνηθισμένα παραδείγματα . Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν και  μερικά online καταστήματα που χρεώνουν περισσότερο από ό, τι τα παραδοσιακά καταστήματα .

Η ομορφιά του διαδικτύου  συνίσταται στο ότι σας επιτρέπει να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ των πωλητών .

Πριν προβείτε σε  μια μεγάλη αγορά , προσπαθήστε να συγκρίνετε τις τιμές μεταξύ του παραδοσιακού καταστήματος και του online καταστήματος  για να βεβαιωθείτε ότι έχετε συνειδητοποιήσει ποιό από τα δύο καταστήματα είναι το πιο οικονομικό

 

6 . Αγορά κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων

 

Οι εκπτώσεις  συντελούν πολύ στην αποταμίευση χρημάτων εάν αγοράζετε κάτι που χρειάζεστε . Περιμένετε για εποχιακές εκπτώσεις  και προγραμματίστε τα ψώνια σας ή τις προμήθειες  σας σε ψώνια γύρω από αυτές τις  εποχές. Ωστόσο , εάν αγοράσετε πράγματα που δεν σας χρησιμεύον σε κάτι, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι φθηνά , τότε δεν επιτυγχάνετε πραγματική εξοικονόμηση χρημάτων.

 

7 . Αγοράστε  μεγάλες συσκευασίες

 

Σημειώστε τί  καταναλώνετε εσείς και η οικογένειά σας σε μεγάλες ποσότητες και να αγοράσετε αυτό στη μεγαλύτερη δυνατή συσκευασία . Αγοράζοντας  προϊόντα με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να  επιτύχετε μεγάλη εξοικονόμηση σε αντίθεση με την αγορά  προϊόντων σε μικρότερες συσκευασίες, αγορά  που μπορεί να αποβεί πιο ακριβή σε βάθος χρόνου . Τα προϊόντα περιποίησης σώματος και μαλλιών,  καθώς και  τα είδη διατροφής αποτελούν καλά παραδείγματα των  προϊόντων που  καταλήγουν να είναι πολύ φθηνότερα όταν αγοράζονται σε μεγαλύτερες συσκευασίες. Βεβαιωθείτε, όμως  ότι έχετε αγοράσει  προϊόντα σε ποσότητες που εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε πράγματι να καταναλώσετε .  Αν αγοράσετε πέραν αυτού του σημείου, τότε σίγουρα θα οδηγηθείτε σε ανεξέλεγκτες σπατάλες.

 

 

8 . Σχεδιάστε την ψυχαγωγία σας και τα ταξιδιωτικά σας πλάνα

 

Το να δειπνείτε έξω τα σαββατοκύριακα  σίγουρα είναι μία ωραία διασκέδαση , αλλά έχετε συνειδητοποιήσει ότι μερικά εστιατόρια χρεώνουν  υψηλότερους λογαριασμούς τα σαββατοκύριακα και τις αργίες ;

Το κόστος φαγητού σε μπουφέ στα πιο δημοφιλή εστιατόρια είναι 30-40 % πιο ακριβό τα Σαββατοκύριακα  από ό,τι είναι τις καθημερινές.

Εάν σχεδιάζετε διακοπές , προσπαθήστε να τις προγραμματίσετε κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης ή τις καθημερινές , όταν οι τιμές των ξενοδοχείων και των  αεροπορικών εισιτηρίων είναι πολύ χαμηλότερες από τις εποχές αιχμής και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες .

 

9. Εξοικονόμηση ενέργειας

 

 Το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε, η ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC, το πλύσιμο ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι επίσης τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και άρα χρημάτων.

Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά. Η χρήση νέων καυστήρων μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15–20% με αντίστοιχο χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.

Επίσης σημαντικό είναι ότι ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.

 

10.Τέρμα στα delivery και στα take away 

 

Εάν παραγγέλλεις 5 φορές τη βδομάδα έτοιμο φαγητό στο γραφείο τότε ξοδεύεις το λιγότερο 20 ευρώ την εβδομάδα. Γιατί να ξοδεύουμε τόσα χρήματα; Μπορούμε κάθε βράδυ αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να ετοιμάσουμε ένα γρήγορο  γεύμα που θα πάρουμε μαζί μας στη δουλειά.

 

11. Εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης

 

Μην πάρεις  αυτοκίνητο αν δεν το χρειάζεσαι απαραίτητα. Υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει και η επιλογή του  ποδηλάτου, υπάρχει και η επιλογή να πας με τα πόδια στον προορισμό σου. 

 

 

12.Δωρεάν βιβλία

 

Αν θες να διαβάσεις νέα βιβλία και να μοιραστείς αυτά που ήδη έχεις διαβάσει, γίνε μέλος στο bookcrossing.com

 

13. Δωρεάν εκδηλώσεις

 

Μπες στο forfree.gr και εκεί μπορείς ν’ ανακαλύψεις πολλά events που είναι εντελώς δωρεάν.

 

 

Πηγή: http://www.abs-cbnnews.com/business/05/19/14/8-smart-ways-save   

 
Χρύσα Τσιώτση 
 
Δικηγόρος