Στην υιοθέτηση της πρότασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ μέσω της υιοθέτησης πανελλαδικά ενιαίου συντελεστή προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.
Την σχετική αποκάλυψη έκανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παρουσιάζοντας το σχέδιο «Ελλάδα 2021: Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρότυπο» είπε πως στόχος είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα στο 12%.
Σημειώνεται πως σε ειδική έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού φορολογικού συστήματος που έχουν συντάξει οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ τονίζεται πως η απλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ είναι αναγκαία για να περιοριστούν οι δυνατότητες φοροαποφυγής μέσω της χρήσης των μειωμένων συντελεστών του φόρου και να δημιουργηθεί μια σταθερή φορολογική βάση στον οικονομικό κύκλο.
Οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ έχουν εισηγηθεί να καταργηθεί τόσο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% όσο και ο μειωμένος, που ανέρχεται σε 13% και να καθιερωθεί ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 19%. Το ΔΝΤ έχει προτείνει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 19% σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές των φαρμάκων, των βιβλίων, των περιοδικών, των εφημερίδων και των εισιτηρίων του θεάτρου.
Ακόμη η πρότασή τους στοχεύει στο να εξαλειφτεί ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά και τον οποίο θεωρούν ως μηχανισμό φοροκλοπής. Υπενθυμίζεται πως στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο), οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%, δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερμειωμένος 5%.
Η Κυβέρνηση αν και θέτει τον ενιαίο συντελεστή στο 12% αισθητά χαμηλότερα από το 19%, δεν διευκρινίζει το εάν ο προτεινόμενος συντελεστής 12% θα είναι ο αρχικός ή ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί σταδιακά σε αυτά τα επίπεδα εκκινώντας από το 19%.