Μια ακόμη επιτροπή , η τρίτη μέσα σε τρία χρόνια, συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το νέο σύστημα ιχνηλασίας των προϊόντων καπνού και αλκοόλ.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή για την μελέτη και σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών συστήματος σημάνσεως - ιχνηλασίας των προϊόντων καπνού και των αλκοολούχων ποτών. Οι προτάσεις της επιτροπής θα παρουσιασθούν έως τα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να εφαρμοσθούν από τις αρχές του 2015. Στόχος είναι το νέο σύστημα σήμανσης-ιχνηλασίας των προϊόντων να περιλαμβάνει ένσημες ταινίες με ψηφιακό κωδικό κάτι που θα επιτρέψει την φορολογική σήμανση, αλλά και την κωδικοποίηση επί του προϊόντος για σκοπούς ιχνηλασίας.
Σημειώνεται πως ήδη από το 2012 η τρόικα έχει ζητήσει από την Ελλάδα να λάβει μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοόλ και προ διετίας είχαν ξανά συσταθεί δύο ειδικές επιτροπές στο υπουργείο Οικονομικών που κατήρτισαν πόρισμα για τις τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν για την επισήμανση των προϊόντων καπνού.
Πρέπει να τονισθεί πως για την υλοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής σήμανσης και ιχνηλασίας καπνικών και αλκοολούχων, δεν θα απαιτείται καμία επένδυση από την πλευρά του Δημοσίου, καθώς οι εταιρείες έχουν αναλάβει με ίδια βούληση τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την συντήρηση του συστήματος. Ωστόσο, αν και τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα , γραφειοκρατία, αλλά και συμφέροντα, καθυστερούν τις αποφάσεις, ζημιώνοντας πρώτα από όλα το ίδιο το Δημόσιο.
Έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) καταδεικνύει πως η κατανάλωση λαθραίων τσιγάρων (τσιγάρων για τα οποία δεν αποδίδονται φόροι στο κράτος) από το 10,8% το 2010 ανήλθε στο 23% το 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απώλεια φορολογικών εσόδων αγγίζει τα 800 εκατ. ευρώ.