Πόσα χρήματα ως επίδομα θα πάρουν οι ένστολοι για τις εκλογές

Λιγότερα χρήματα ως εκλογικό επίδομα θα πάρουν οι αστυνομικοί και οι ένστολοι που θα συνδράμουν στη διαδικασία για την πραγματοποίηση των εκλογών.

Το αρχικό ποσό των 222 ευρώ μικτά, "κατρακύλησε" στα 200 ευρώ και τελικά, το καθαρό ποσό έπεσε στα 146 ευρώ, με το πρόσχημα ότι πρόκειται για δύο διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες.   

Πάντως, οι συνδικαλιστές ενώσεις των αστυνομικών είχαν έγκαιρα επισημάνει το ζήτημα της εκλογικής αποζημίωσης, ζητώντας να ξεκαθαρίσει γρήγορα το ύψος του χορηγούμενου ποσού και η ημερομηνία καταβολής του.

Αυτά τα ζητήματα βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της καθυστέρησης της υποβολής των σχετικών στοιχείων των δικαιούχων στο υπουργείο Εσωτερικών, αφού καθημερινά υπήρχε προσθήκη και νέων αιτήσεων.

Το αίτημα των αστυνομικών ήταν το τελικό ποσό να είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις ή, εναλλακτικά, να υπάρξει ισοδύναμο ποσό επιπρόσθετης εκταμίευσης από το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη της διαφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έως το βράδυ της Τετάρτης, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών ενημερώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι προστέθηκαν 700.000 ευρώ στα 15 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ότι το ύψος αυτού θα είναι 200 ευρώ μεικτά.

Αίτημα των αστυνομικών ήταν το τελικό ποσό να είναι αφορολόγητο και χωρίς κρατήσεις ή σε αντίθετη περίπτωση να υπάρξει ισοδύναμο ποσό επιπρόσθετης εκταμίευσης.

Το αρχικό ποσό των 15.000.000 ευρώ, που είχε εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και δημόσια είχε ανακοινωθεί η αναλογία του στον κάθε δικαιούχο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έβαινε συνεχώς μειούμενο αφού μέρος του αρχικά αποσπάσθηκε και διατέθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας για τους λιμενικούς.

Στη συνέχεια, ο αριθμός των δικαιούχων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αυξήθηκε την τελευταία στιγμή με πρόσθετο προσωπικό του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί την Παρασκευή και η καταβολή του θα γίνει στις 14 Ιουνίου 2014 καθόσον έτσι προβλέπει η νέα διαδικασία πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών.