Έκδοση διαταγής πληρωμής από τιμολόγια – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Είναι πολύ χρήσιμο για τις συναλλαγές των επιχειρηματιών να μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους

Είναι πολύ χρήσιμο για τις συναλλαγές των επιχειρηματιών και των εν γένει συναλλασσομένων να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους που προκύπτουν από εκδοθέντα τιμολόγια, μέσω της υποβολής, ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, αίτησης για έκδοση διαταγής πληρωμής καθώς είναι η λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία, αφού ο άλλος τρόπος διεκδίκησης των απαιτήσεων τους, δηλαδή μέσω άσκησης αγωγής είναι απίστευτα χρονοβόρος λόγω του υπερβολικού φόρτου εργασίας των δικαστηρίων και δή των δικαστηρίων της Αθήνας!

Ωστόσο, για να επιτύχουμε την έκδοση διαταγής πληρωμής η οποία δεν θα πάσχει από λόγους ακυρότητας, θα πρέπει οι συναλλασσόμενοι να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί τόσο κατά τη σύναψη της  σχετικής σύμβασης όσο και κατά την έκδοση των τιμολογίων.

1. Θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη συμφωνία με τα βασικά στοιχεία και όρους της σχετικής σύμβασης (περιγραφή του αντικειμένου της σύμβασης, διάρκειας αυτής, δυνατότητα καταγγελία αυτής, τι συμβαίνει σε περίπτωση που το πράγμα της συναλλαγής παρουσιάζει ελαττώματα ή νομικά βάρη (π.χ έχει μία υποθήκη ή διεκδικείται από κάποιον τρίτο ). Διαφορετικά, αν υπάρχει μόνο προφορική συμφωνία, ο έχων την απαίτηση  συναλλασσόμενος ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση της απαίτησής του από τον αντισυμβαλλόμενό του.

2. Επιπλέον, ο πωλητής ή ο παρέχων τις υπηρεσίες, ο οποίος   προς εκπλήρωση της από μέρους του υποχρέωσης, εκδίδει το σχετικό επί πιστώσει τιμολόγιο πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, θα πρέπει να απαιτεί την ιδιόχειρη υπογραφή του τιμολογίου από τον αγοραστή ή τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του, γιατί μόνον τότε  αποδεικνύεται ότι καταρτίστηκε η  σχετική σύμβαση και ότι παρελήφθησαν τα σχετικά πράγματα - εμπορεύματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Η υπογραφή ωστόσο ορισμένου προσώπου αποτελείται από το πλήρες ονοματεπώνυμο αυτού που υπογράφει.

Η Μονογραφή δεν αρκεί.

3.  Ακόμη και στην περίπτωση που δεν φέρουν τα τιμολόγια την ιδιόχειρη υπογραφή του αγοραστή, τα ελληνικά δικαστήρια σε αντίστοιχες περιπτώσεις δέχονται  και την υπογραφή έστω των συνοδευτικών των τιμολογίων εγγράφων δηλαδή των δελτίων αποστολής από τον αγοραστή.

4. Εάν η απαίτηση ή το ποσόν δεν αποδεικνύονται εγγράφως ο δικαστής οφείλει, κατ` άρθρο 628 ΚΠολΔ, να μην εκδώσει διαταγή πληρωμής, αν δε, παρά την έλλειψη της διαδικαστικής αυτής προϋπόθεσης, εκδοθεί διαταγή πληρωμής αυτή  μπορεί να ακυρωθεί ύστερα από ανακοπή του οφειλέτη κατά τα άρθρα 632 και 633 ΚΠολΔ.

Η ακύρωση της διαταγής πληρωμής στην περίπτωση αυτή απαγγέλλεται λόγω  τυπικού απαραδέκτου, ανεξαρτήτως της ύπαρξης της απαίτησης και της δυνατότητας να αποδειχθεί με άλλα αποδεικτικά μέσα

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, είναι δυνατή η έκδοση διαταγής πληρωμής με βάση τιμολόγια-δελτία αποστολής , μόνο στην περίπτωση που τα έγγραφα αυτά φέρουν την υπογραφή του  αντισυμβαλλομένου  με τέτοιο τρόπο που να αποδέχεται την οφειλή του.

Στην περίπτωση κατά την οποία έχει υπογράψει επί των εγγράφων αυτών (τιμολογίων-δελτίων αποστολής), κάτω από τη δήλωση παραλαβής των εμπορευμάτων, τρίτο πρόσωπο ως αντιπρόσωπος του υπόχρεου αγοραστή,  έπειτα από εντολή και εξουσιοδότηση του,

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για την έκδοση διαταγής πληρωμής, η εντολή και πληρεξουσιότητα αυτή να αποδεικνύεται από δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ δεν θα μπορεί να εκδοθεί διαταγή πληρωμής. 

Χρύσα Τσιώτση

Δικηγόρος 
 

[email protected]