Αντίθετες στο Σύνταγμα κρίθηκαν σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι διατάξεις του νέου μνημονίου που αφορούν τις μειώσεις στις συντάξεις την περικοπή του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.
Με βάση την απόφαση που έλαβε το Ελεγκτικό, μετά από δύο συνεδριάσεις, έκρινε τις συγκεκριμένες διατάξεις αντισυνταγματικές και ασύμβατες με τα άρθρα 2,4,25, και 22 του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα αφορούν τις μειώσεις στις συντάξεις από 5 έως 10% από 1/1/2013, την περικοπή δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά του επιδόματος αδείας, την περικοπή του ΕΚΑΣ λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας στα 65 έτη και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 65ο έτος της ηλικίας στο 67.
Το νομοσχέδιο που κρίθηκε αντισυνταγματικό προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι οι συντάξεις ή το άθροισμα των συντάξεων: 1) από 1.000 έως και 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ, 2) από 1.500,01 έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται κατά 10% και το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ, 3) από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να μικρότερο των 1.800,01 ευρώ.
Η είδηση έχει κάνει ήδη το γύρο της Ευρώπης και πολλοί αναλυτές εκφράζουν αβεβαιότητα και ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις της.
Αντίθετη άποψη, είχε πάντως η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων δια διαζευγμένων και θυγατέρων θανόντων συνταξιούχων που σύμφωνα με το νομοσχέδιο η ανώτατη μηνιαία σύνταξη τους θα ανέρχεται πλέον στα 720 ευρώ και εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 8.640 ευρώ. Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν ως συνταγματικές αν και υπήρξαν δικαστές που αμφισβήτησαν τη συνταγματικότητα του με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Νόμιμες επίσης κρίθηκαν οι διατάξεις για τα συνταξιοδοτικά θέματα των βουλευτών που αφορούν μεταξύ των άλλων την κατάργηση της σύνταξης τους για "όσους αποκτήσουν για πρώτη φορά από εδώ και στο εξής την ιδιότητα του βουλευτή ή του αιρετού οργάνου των ΟΤΑ πρώτου βαθμού". Η γνωμοδότηση αν και δεν δεσμεύει την κυβέρνηση ενδέχεται να ισχυρό νομικό όπλο στα χέρια όσων αποφασίσουν να ακολουθήσουν το δρόμο της Δικαιοσύνης.