Αυξήθηκε κατά 1/5 η παραγωγή του ορυκτού πλούτου

Αυξημένη κατά 21% σε σχέση με το 2010, διαμορφώθηκε πέρσι η παραγωγή ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα. Η συνολική παραγωγή για το 2011 έφθασε σε απόλυτη τιμή τα 75 εκατομμύρια τόνους. Πρόκειται για σημαντική αύξηση και συνεισφορά του τζίρου στο ΑΕΠ, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ανέρχεται σε 2,5- 3% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Γκρίνια για τα μισθώματα εκμετάλλευσης που λαμβάνει το Δημόσιο

Οι επιχειρηματίες του κλάδου, σε συνεδρίαση του ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη, ζητούν την άμεση επίλυση των παραχωρήσεων και των ανανεώσεων των αδειών εκμετάλλευσης των μεταλλείων που βρίσκονται σε λειτουργία. Τα μισθώματα που καταβάλλονται στο Δημόσιο για τα μεταλλεία λευκόλιθου χαρακτηρίζονται από τους επιχειρηματίες ως "ιδιαίτερα επαχθή".

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη συνάντηση ότι πρόκειται για τα υψηλότερα μισθώματα τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε σχέση αυτά ανταγωνιστικών χωρών, όπως η Τουρκία και η Σερβία, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου.

"Χρυσές" εξαγωγές για τον κλάδο

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα αυτής της αμιγώς εξαγωγικής επιχείρησης με προϊόντα υψηλής προστιθεμένης αξίας, της οποίας η εξαγωγική δραστηριότητα, προς 45 χώρες, αποτελεί πλέον του 90% του τζίρου της.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η συνολική αξία των εξαγωγών για τους κλάδους των μετάλλων και των μη μεταλλικών ορυκτών ανήλθε σε περίπου 4,3 δισ. ευρώ για το 2011, ποσό αυξημένο κατά 33,4% συγκριτικά με το 2010.