Άνεργοι με εισόδημα 300 ευρώ πληρώνουν… 1.200 ευρώ φόρο!

Είναι δυνατόν ένας φορολογούμενος με εισόδημα μόλις 500 (ή και λιγότερων) ευρώ να καλείται να καταβάλει φόρο... 1.200 ευρώ; Στην Ελλάδα, είναι!

Με αυτήν την παράλογη κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί άνεργοι οι οποίοι συμμετείχαν σε επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ κατά τη διάρκεια του 2013, με αμοιβή μεταξύ 300 και 500 ευρώ, οι οποίοι ωστόσο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ύψους 1.200 ευρώ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι αμοιβές από επιδοτούμενα προγράμματα μπαίνουν στον κωδικό 507 του Ε1, και επομένως θα φορολογηθούν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι τίθεται σε εφαρμογή το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, για το οποίο θα φορολογηθούν οι επιδοτούμενοι άνεργοι σε ποσοστό 26%.

Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 780 ευρώ, όμως δεν είναι μόνο αυτό: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει ακόμα να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55% για τον επόμενο χρόνο, και έτσι προκύπτει το εξωφρενικό ποσό των 1.200 ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα αυτό στο Twitter, o γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την περσινή χρονιά, όμως ο φόρος των ελευθέρων επαγγελματιών είναι μεγαλύτερος, ενώ διαβεβαίωσε πως υπάρχει έτοιμη εισήγηση θεραπείας για αυτό το φορολογικό παράδοξο.