Βαρόμετρο το επιτόκιο του 5ετούς για το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων

Θετικά σημάδια ότι το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου που θα εκδώσει η Ελλάδα θα κινείται χαμηλότερα του 5% εκπέμπει το αυξημένο ενδιαφέρον επενδυτών για προεγράφη στο βιβλίο προσφορών που ανοίγει σήμερα.

Σήμερα το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,91%, ενώ το spread , δηλαδή η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς διαμορφώνεται στις 433 μονάδες βάσης.

Πιθανός δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο χαμηλότερο του 5% στην πενταετία αναμένεται να παρασύρει σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τραπεζικών και μη τραπεζικών επιχειρήσεων.

Αυτή η παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο έτος το κόστος των ομολογιακών εταιρικών εκδόσεων έχει μειωθεί κατά πολύ.

Το μέσο κόστος δανεισμού, από 8,5% στις αρχές του 2013, πλέον έχει αποκλιμακωθεί στα επίπεδα του 6,5%, καθώς πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι οι εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ασφαλή επένδυση με σίγουρη απόδοση.

Ενδεικτικά, το yield των ομολογιακών εκδόσεων εταιρειών όπως η Τιτάν, ο ΟΤΕ, τα ΕΛΠΕ κ.ά. για ομόλογα λήξης 2018 κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 4,5% και 7%, επίπεδα πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχές του 2013.