Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο πολυνομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν περιλαμβάνεται ο φόρος υπεραξίας, τον οποίο υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Η αγορά περιμένει το φόρο εδώ και τρεις μήνες, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα.
Από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών λένε ότι οι αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ακινήτων θα προστεθούν μέχρι αύριο στο νόμο.
Σημειώνεται ότι την αναστολή της επιβολής του φόρου υπεραξίας τουλάχιστον μέχρι 30 Ιουνίου, για να μπορούν να υλοποιηθούν όλες οι εκκρεμούσες αγοραπωλησίες, ζητάει με επιστολή της στον πρωθυπουργό η ομοσπονδία κτηματομεσιτών Ελλάδος.
"Δυστυχώς, εδώ και δυόμιση μήνες δεν έχει υλοποιηθεί με νόμο ο παράλογος - κατά την γνώμη μας - φόρος υπεραξίας στα ακίνητα. Μέχρι τώρα έχει χάσει το δημόσιο από φόρους μεταβίβασης πάνω από 100.000.000 ευρώ (την ώρα που ζητά το κράτος εναγωνίως έσοδα). Έχουν καταστραφεί πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αδυνατούν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους επειδή δεν μπορούν να γίνουν συμβόλαια, έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι από ξένους επενδυτές που λόγω αυτού του γεγονότος ανέβαλαν την αγορά κάποιου ακινήτου που είχαν ενδιαφερθεί και είναι αβέβαιο εάν θα ξαναπατήσουν στην χώρα μας. Μεσίτες, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και εκατοντάδες επαγγελματίες που ασχολούνται με τα ακίνητα, αλλά και οι ιδιοκτήτες τους, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση λόγω του συγκεκριμένου θέματος", αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.
Η συμφωνία που θα επιτρέψει να ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμούσες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους, προβλέπει τα εξής:
-Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας των ακινήτων που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.
-Τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης που αναγράφονται στα συμβόλαια και όχι με βάση τις πολύ υψηλότερες αντικειμενικές τιμές.
-Τον υπολογισμό της τιμής κτήσης κάθε μεταβιβαζόμενου ακινήτου συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού από τη στιγμή κτήσης του ακινήτου ως και την περίοδο πώλησης.