Δικαστική βόμβα για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών προς το Δημόσιο

Νέα δεδομένα φέρνει, απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίνεται ως αντισυνταγματική η μη ενημέρωση πολίτη, ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο - που είχε ως αποτέλεσμα να προχωράει η διαδικασία κατάσχεσης του οφειλόμενου ποσού χωρίς να το γνωρίζει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί στο news.gr ο δικηγόρος και φοροτεχνικός σύμβουλος, Γιώργος Πιτσιλής, η συγκεκριμένη απόφαση είναι παραπεμπτική. Με δεδομένο αυτό το γεγονός, θα κληθεί να αποφασίσει για την επικύρωσή της ή όχι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

"Η απόφαση αυτή του ΣτΕ είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι πρέπει να δίνεται το δικαίωμα στον οφειλέτη να αμυνθεί αποτελεσματικά, προχωρώντας σε αίτηση ανακοπής ή αναστολής του πλειστηριασμού στο δικαστήριο, κάτι που με βάση τα όσα ισχύουν έως και σήμερα δεν μπορεί να γίνει", συμπληρώνει.

"Μέχρι στιγμής πάντως, ο νόμος ορίζει ότι συναγόταν το δικαίωμα του Δημοσίου να μην ενημερώνει τον πολίτη, ενώ δεν προβλεπόταν ρητά τέτοιο". "Το πιθανότερο είναι", σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή "να προβεί το Δημόσιο σε αλλαγή του νόμου, στην περίπτωση κατά την οποία κυρωθεί η απόφαση και από την Ολομέλεια του ΣτΕ, για να μην μπορεί ο καθένας να προσβάλει τη διαδικασία", καταλήγει.

Δείτε αναλυτικά την περίληψη της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας