Διάλυση εταιρείας και ευθύνη εταίρων

Κατά την σύσταση μιας εταιρείας ,εκτός από το τρόπο φορολόγησής της, η ευθύνη των εταίρων έναντι τρίτων αλλά και του Δημοσίου, είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας για την επιλογή της νομικής μορφής της εταιρείας.
 
Η ευθύνη των εταίρων είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας,όχι μόνο κατά τη διάρκεια ζωής της εταιρείας ,αλλά και κατά τη διάλυσή της ειδικά όταν προκύπτουν φόροι προς απόδοση.
 
Ποιοι λοιπόν είναι υπόχρεοι προς απόδοση των φόρων κατά τη διάλυσή μιας εταιρείας ,ανάλογα με την νομική μορφής που θα επιλέξουμε;

1.ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 

Στην περίπτωση της ομόρρυθμης εταιρείας (όλοι οι εταίροι ομόρρυθμοι),κάθε εταίρος ευθύνεται προσωπικά και μάλιστα με την ατομική του περιουσία για την εκπλήρωση των εταιρικών υποχρεώσεων.Η ευθύνη των εταίρων είναι απεριόριστη και εις ολόκληρον, δεν μπορεί δηλαδή να περιοριστεί στο ύψος της εταιρικής του μερίδας.
 
Τυχόν φόροι που προκύπτουν κατά τη διάλυση της εταιρείας βαρύνουν τους εταίρους ,οι οποίοι είναι υπόχρεοι σε καταβολή τους.

2. ΕΤΕΡΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Στην περίπτωση των ετερόρρυθμων εταιρειών(υποχρεωτικά τουλάχιστον ένας ομόρρυθμος εταίρος), όπως και στις ομόρρυθμες εταιρείες την ευθύνη για τις εταιρικές υποχρεώσεις της εταιρείας έχουν οι ομόρρυθμοι εταίροι απεριόριστα και εις ολόκληρον.Αντίθετα, η ευθύνη του ετερόρρυθμου εταίρου είναι περιορισμένη.Πιο συγκεκριμένα ,ο ετερόρρυθμος εταίρος ευθύνεται με όλη του την περιουσία, αλλά σε περιορισμένο ποσοστό,αυτό της εισφοράς του. Έτσι η εκπλήρωση εισφοράς του ετερόρρυθμου εταίρου λειτουργεί και ως εκπλήρωση της εταιρικής του υποχρέωσης και τον απαλλάσσει από την ευθύνη έναντι τρίτων

3.Ε.Π.Ε

Πρώτο και κύριο όργανο είναι η Συνέλευση των εταίρων, η οποία διορίζει το δεύτερο όργανο διοίκησης τον/τους διαχειριστές. Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 115 του ΚΦΕ κατά τον χρόνο διάλυσης μιας Ε.Π.Ε.,οι διαχειριστές και γενικά εντεταλμένοι στην διοίκηση της Ε.Π.Ε ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή των φόρων ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης τους.

4.Α.Ε.

Στην περίπτωση που επιλέξουμε να συστήσουμε μια Α.Ε. θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά το χρόνο διάλυσης της την ευθύνη για την πληρωμή των φόρων έχουν: οι διευθυντές, διαχειριστές, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι εκκαθαριστές.. Τα πρόσωπα αυτά ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για την πληρωμή του φόρου ανεξάρτητα από τον χρόνο βεβαίωσης τους.
 
Όσον αφορά στα μέλη του Δ.Σ. εφόσον παραμείνουν απλα μέλη και δεν αποκτήσουν ποτέ κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες μπορούν να εξασφαλισθούν ως προς τυχόν ευθύνη έναντι τρίτων και Δημοσίου.
 
*Η Σάντρα Γεράγγελου είναι φοροτεχνικός