Σε μία περίοδο, όπου οι εργασιακές σχέσεις αποτελούν το επίκεντρο διαπραγματεύσεων και συσκέψεων, συνομιλιών και κάθε λογής συνεννοήσεων μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, μία απόφαση που αφορά βασικά εργατικά δικαιώματα έρχεται να αποκαταστήσει -εν μέρη- τις ισορροπίες.
Εγκύκλιος που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Εργασίας ρυθμίζει θέματα της εργατικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εργατολόγος, Δημήτρης Περπατάρης, στο news.gr, “έρχεται να διορθώσει την πράξη 6 του 2012, που κύρωσε το υπουργικό συμβούλιο και άφηνε ασαφές το τοπίο για το τι γίνεται όταν λήξει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και περάσει το τρίμηνο της μετενέργειας”. (Η μετενέργεια διατηρεί ουσιαστικά τους όρους της Συλλογικής για ακόμα τρεις μήνες). Η εγκύκλιος αυτή, όπως εξηγεί, παρατείνει τους όρους της Συλλογικής και μετά το τρίμηνο. “Αφορά την διατήρηση των ημερών αδείας όπως οριζόταν στην κλαδική σύμβαση και τεσσάρων βασικών επιδομάτων (σπουδών, επικίνδυνης εργασιας, προϋπηρεσίας και τέκνων)”.
Ουσιαστικά, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να μειώσει τον μισθό στα επίπεδα του βασικού, λαμβάνοντας υπόψη την Γενική Συλλογική, αλλά διατηρεί τους υπόλοιπους όρους των κατ' επάγγελμα συμβάσεων. “Σε περίπτωση που πιεστεί ο εργαζόμενος να υπογράψει παραβίαση των παραπάνω δικαιωμάτων ή των συνδικαλιστικών και πειθαρχικών μερών της κλαδικής τότε ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση καθώς κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με απόλυση”, υποστηρίζει ο κύριος Περπατάρης. Πρακτικά πρόκειται για την διάταξη της εργατικής νομοθεσίας που ονομάζεται Μονομερής Βλαπτική Μεταβολή και κατά την οποία επειδή ο εργοδότης δεν μπορεί να ζητήσει νόμιμα από τον εργαζόμενο να λάβει λιγότερες ημέρες αδείας από αυτές που υποδεικνύει η συλλογική σύμβαση, το επιβάλλει.
Η εγκύκλιος ήρθε ουσιαστικά να συμπληρώσει τα κενά που είχαν δημιουργηθεί μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τα εργασιακά και τη μετενέργεια καθώς, όπως σημειώνει ο κύριος Περπατάρης, το τελευταίο διάστημα είχε αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των καταγγελιών σε επιθεωρήσεις εργασίας για παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων.
Θέμα συζήτησης δημιουργήθηκε από τη στιγμή που πολλοί εργοδότες προσπάθησαν να πατήσουν στον νόμο και να ξεκινήσουν συζήτηση από μηδενική βάση καταργώντας όλες τις διατάξεις της προηγούμενης συλλογικής σύμβασης, λέει ο Δημήτρης Περπατάρης.
Το οκτάωρο καθιερώθηκε στην Ελλάδα το 1936 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς, ενώ η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο το 1980. Δικαιώματα που προήλθαν μετά από κοινωνικές ζημώσεις και εργατικές διεκδικήσεις που σε πολλές περιπτώσεις βάφτηκαν με αίμα. Συγκεντρώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από χώρες του εξωτερικού, όπως στο Σικάγο την 1η Μαΐου του 1886. Εκεί όπου οι πρώτοι τέσσερις εργάτες έχασαν τη ζωή τους διεκδικώντας το δικαίωμα της αξιοπρεπούς εργασίας σε οκτάωρη βάση και αργότερα καθιερώθηκε να γιορτάζεται ως εργατική Πρωτομαγιά σε όλον τον κόσμο. Γεγονότα που άρχισαν να ξεφτίζουν και κεκτημένα που άρχισαν να προσβάλλονται κάτω από το πρίσμα της αποκαλούμενης “οικονομικής κρίσης”.