Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με “μπλοκάκι”

Οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάστηκαν το 2013 με "μπλοκάκι", με σχέση εξαρτημένης εργασίας φαίνεται ότι θα φορολογηθούν για το οικονομικό έτος που μας πέρασε, με όρους μισθωτών. Τουλάχιστον, προκύπτει ότι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι όσοι από τους ελεύθερους επαγγελματίες παρέχουν σταθερές υπηρεσίες σε έναν μέχρι τρεις το μέγιστο εργοδότες δε θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του συνολικού καθαρού εισοδήματος που απέκτησαν από την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, καθώς θα ληφθεί υπόψη η πιο ευνοϊκή φορολογική κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και προβλέπει μηδενικό φόρο για ετήσια εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ.

Αυτοί που βγαίνουν χαμένοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση που επίκειται είναι όσοι δηλώνουν ταυτόχρονα εισοδήματα και από μισθωτές υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, η κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών προβλέπει, συγκεκριμένα, την επιβολή φόρου 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, αλλά και έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, για ετήσια εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ, με συνέπεια όλα τα εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ στα οποία αντιστοιχεί κανονικά φόρος μέχρι 2.100 ευρώ, να παραμένουν αφορολόγητα.

Όσοι αμείβονται με "μπλοκάκι", μπορούν να φορολογηθούν ως μισθωτοί, εφόσον:

α) Είχαν συνάψει έγγραφες συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με τους εργοδότες στους οποίους παρείχαν τις υπηρεσίες τους

β) Εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας έως και σε 3 εργοδότες

γ) Εργάστηκαν με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας σε περισσότερους από 3 εργοδότες, αλλά ποσοστό τουλάχιστον 75% των αμοιβών που εισέπραξαν προήλθε από έναν μόνο εργοδότη.

Ωστόσο, η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών δε θα τους επιτρέπει να κάνουν χρήση των δαπανών που "πέρασαν" στα βιβλία τους.

Δεν επιτρέπει δηλαδή καμία έκπτωση δαπάνης από τις αμοιβές που εισέπραξαν. Η μόνη δαπάνη που επιτρέπεται να αφαιρεθεί από τις αμοιβές, ώστε να μειωθεί το καθαρό ποσό εισοδήματος που θα υπαχθεί τελικά σε φόρο, είναι αυτή που αφορά στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.

Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση οι δαπάνες που "πέρασε" στα βιβλία του ο κάθε εργαζόμενος με "μπλοκάκι" θα έχει ως συνεπακόλουθο να πληρώσουν επιπλέον φόρο όσοι αμειβόμενοι με "μπλοκάκια" εργάζονται ταυτόχρονα και σε άλλους εργοδότες ως μισθωτοί.