Μια παλιότερη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους ήρθε να ταράξει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των γιατρών με το κράτος και τους φορείς του υπουργείου Υγείας. Μία απόφαση που όριζε ότι οι γιατροί, οι οποίοι κάνουν επίσχεση εργασίας και απέχουν από τα καθήκοντά τους ως δημόσιοι υπάλληλοι, δε θα πληρώνονται τους μισθούς των ημερών που απέχουν. Τους απαγορεύει μάλιστα, ρητά, να καταφεύγουν σε επίσχεση όταν υπάρχουν οφειλές για εφημερίες ή άλλες έκτακτες αποδοχές.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Περπατάρη, ο οποίος μίλησε στο news.gr, η συγκεκριμένη -ξεχασμένη στα συρτάρια κάποιου κρατικού γραφείου- γνωμοδότηση έρχεται να κάνει διάκριση ανάμεσα σε ειδικευόμενους και μόνιμους γιατρούς των νοσοκομείων. “Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Μιλάμε για άνιση μεταχείρηση του ιδίου δικαιώματος. Όταν ο εργοδότης δεν σου δίνει τις εφημερίες έχεις το δικαίωμα βάσει νόμου να του στερήσεις την εργασία σου”, ξεκαθαρίζει ο κύριος Περπατάρης. Όπως αναφέρει δεν μπορούν να πειράξουν τους ειδικευόμενους γιατί είναι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου - όπως και οι συμβασιούχοι στα υπουργεία και αλλού - και απλά χτυπάνε τους μόνιμους που εργάζονται με καθεστώς δημοσίου δικαίου και στην περίπτωσή τους η επίσχεση απαγορεύεται.
Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι ήταν μία απόφαση που δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και έπρεπε εντέλει να ενεργοποιηθεί. Επιβεβαιώνουν μάλιστα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση δεν θα λαμβάνουν ούτε ευρώ από τον μισθό τους, καθώς θεωρείται ότι είναι σαν να απεργούν από τη στιγμή που απέχουν από τα καθήκοντά τους - έστω και με αυτόν τον τρόπο.
Σε συνέχεια όλων αυτών, ο Δημήτρης Περπατάρης τονίζει ότι “είναι παράλογο να επιτρέπεται η πιο σκληρή μορφή διεκδίκησης που είναι η απεργία και να μην επιτρέπεται η επίσχεση” Μιλάει μάλιστα για ένα τέχνασμα του υπουργείου Υγείας, που όπως υποστηρίζει, προσπαθεί να κρατήσει τον μεγαλύτερο όγκο των γιατρών – που είναι οι ειδικευόμενοι – μακριά από τις κινητοποιήσεις για να μπορούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία έστω και με το μόνιμο προσωπικό. “Στην ουσία πλήττουν την επίσχεση γιατί προβλέπει την πληρωμή των δεδουλευμένων και επειδή είναι πιο δύσκολο να κηρυχθεί παράνομη σε σχέση με την απεργία, για την οποία μπορεί να βγει σχετική απόφαση ακόμα και μέσα σε ένα 24ωρο”, επισημαίνει.
Ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” Ηλίας Σιώρας μιλάει για πολιτικό ζήτημα, το οποίο δημιουργείται. “Το Υπουργείο προσπαθεί να προσαρμόσει το κόστος των εφημεριών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα με περικοπές που αγγίζουν ακόμα και το 300%. Θέλουν να δημιουργήσουν νοσοκομεία που να λειτουργούν με λιγότερα κρεβάτια και μόνο με εξωτερικά ιατρεία. Δίνουν ένα πακέτο για το κόστος στις εφημερίες και μας λένε να κόψουμε τον λαιμό μας”! Ο δεύτερος στόχος του υπουργείου σύμφωνα με τον κύριο Σιώρα είναι “να μας αναγκάσουν να μην διεκδικούμε τίποτα. Με την απειλή της μη καταβολής μισθών προσπαθούν να μας κάνουν άβουλα όντα”
Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ένας άλλος εργατολόγος, ο Γιάννης Καρούζος, ο νόμος είναι σαφής. “Δεν επιτρέπεται η επίσχεση εργασίας στο δημόσιο καθώς θεωρείται άρνηση εργασίας”.
Η πέτρα του σκανδάλου που λέγεται εφημερίες, προκαλεί δονήσεις και μάλιστα ισχυρές στην καρδιά της δημόσιας υγείας. Παλαιότερα μιλούσαμε για ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων και αδυναμία κάλυψης των βασικών νοσηλευτικών αναγκών. Λέτε σε λίγο καιρό, με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων, να αρχίσουμε να μιλάμε για ράντζα όχι πια στους διαδρόμους, αλλά στον αύλιο χώρο νοσοκομείων και πάσης λογής νοσηλευτικών ιδρυμάτων;