Ξεκάθαρο "όχι" σε νέους φόρους λέει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία υπάρχει ανάλυση σύμφωνα με τα οποία οι συντελεστές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και ο ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για "βαριά φορολογούμενους" και εκτιμάται πως τυχόν αύξηση φόρων δεν θα έφερνε αύξηση εσόδων, αλλά αντίθετα θα οδηγούσε σε διεύρυνση της φοροδιαφυγής και των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της Ε.Ε όσο και της ευρωζώνης. Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε και 20,5% στην ευρωζώνη.
Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% (σε 42% ο βασικός συντελεστής και 1%-4% έξτρα φόρος λόγω έκτακτης εισφοράς) έναντι 39,5% στην Ε.Ε και 44,5% στην ευρωζώνη ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα είναι στο 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε και 25,9% στην ευρωζώνη.
Διαβάστε ακόμη: Όλοι οι φόροι που πρέπει να πληρωθούν έως την Παρασκευή
Στην έκθεση τονίζεται ότι:
-Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.
-Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%.
·-Ο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 έως σήμερα ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.
-Το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε από το 2009 φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ
-Στα ακίνητα προστέθηκε ο φόρος υπεραξίας
-Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές
-Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δυο φορές ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές
-Από το Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.