Προβληματισμό προκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών οι καθυστερήσεις πληρωμών στις συναλλαγές του Δημοσίου με τρίτους, καθώς πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός βαρύνεται με τόκους υπερημερίας.
Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε στην σύσταση ομάδας εργασίας που ανέλαβε την επεξεργασία διατάξεων για την κάλυψη του νομοθετικού κενού που προκύπτει μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις συναλλαγές.
Η Οδηγία 2011/7/ΕΕ προβλέπει πως οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών. Στο ίδιο πλαίσιο και οι επιχειρήσεις οφείλουν να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 60 ημερολογιακών ημερών.
Ακόμη, οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές ενώ επίσης μπορούν να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επιπλέον να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης. Το δε νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας αυξάνεται τουλάχιστον σε 8% τον χρόνο πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ και υπολογίζεται ανά ημέρα καθυστέρησης, ενώ οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.
Αν και ήδη από τον προηγούμενο Μάιο η Κυβέρνηση υποστήριζε πως η πλήρης μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ στο Ελληνικό Δίκαιο θα λειτουργούσε ως τονωτική ένεση στη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι νέοι κανόνες δεν έχουν ακόμη καλλιεργήσει την «νοοτροπία έγκαιρων πληρωμών» μεταξύ δημόσιων αρχών και επιχειρήσεων.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει εκ νέου τρόπους ώστε η Οδηγία 2011/7/ΕΕ να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά και να αποφευχθούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις για τον προϋπολογισμό λόγω νέων ληξιπροθέσμων χρεών.