Νέα δεδομένα για τις ομαδικές απολύσεις πριν έρθει η τρόικα

Σε ομόφωνη απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες και τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα εισηγείται ομαδικές απολύσεις πέραν του νομίμως επιτρεπομένου ορίου, κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη για ένα θέμα, για το οποίο από την ελληνική πλευρά τονιζόταν σε κάθε ευκαιρία πως, παρά τις έντονες πιέσεις της τρόικας, δε θα δεχόταν καμία συζήτηση.

Διαβάστε ακόμα : Τρόικα: Αν δε συμφωνήσουμε προκαταβολικά, δεν ερχόμαστε στην Αθήνα

Όπως δηλώνει στο news.gr ο δικηγόρος-εργατολόγος και επί επτά χρόνια μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), Γιάννης Καρούζος, η υιοθέτηση μεθοδολογικών κριτηρίων σημαίνει ότι οι ομαδικές απολύσεις πλέον θα πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένες, να συμπίπτουν με την ανάγκη του επιχειρηματία να διασωθεί και να αποτελούν την έσχατη λύση για την επιβίωση της επιχείρησής του.

“Ασφαλώς και σαν διαδικασία αυτό είναι θετικό, δεν παύει όμως η γνώμη του ΑΣΕ να μην είναι δεσμευτική. Την ευθύνη την έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας”, σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, τα κριτήρια, που θα πρέπει να εξετάζει το ΑΣΕ, όπως τα δικαστήρια τα έχουν επεξεργαστεί εδώ και χρόνια, είναι τα εξής:

- Πρώτον, αν ο επιχειρηματίας έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα διάσωσης της επιχείρησής του πριν αποφασίσει να κάνει ομαδικές απολύσεις - π.χ. προγράμματα αναδιοργάνωσης, εκ περιτροπής εργασία στο προσωπικό, μερική απασχόληση, κλπ.

- Δεύτερον, αν οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν την έσχατη λύση στην επιχειρηματική δυσκολία, με δεδομένο ότι πάντοτε η απόλυση στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως το έσχατο μέσο διάσωσης του επιχειρηματία.

- Τρίτον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν ότι για την επιλογή των προς απόλυση εργαζομένων ελήφθησαν υπ' όψιν ατομικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως η προϋπηρεσία τους, η οικογενειακή τους κατάσταση, οι προσωπικές τους ανάγκες, να επιλέγονται δηλαδή εργαζόμενοι που στα κριτήρια αυτά υστερούν.