Στα «χαρτιά» παραμένει ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας στο εγχείρημα.
Στο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά πως η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το 2014 σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με βάση εισοδηματικά κριτήρια το οποίο θα στοχεύει στους φτωχούς, συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να μετριάσει τη φτώχεια και να προλάβει την υποβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Μάλιστα, κυβέρνηση και τρόικα είχαν συμφωνήσει η πιλοτική φάση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να εφαρμοσθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 το αργότερο και το πρόγραμμα να υλοποιηθεί καθολικά μέχρι το 2015. Στόχος της πιλοτικής φάσης ήταν να καταστεί δυνατή η δημιουργία και η δοκιμή μηχανισμών στόχευσης, διαδικασιών εγγραφής και πλατφόρμας παροχών, καναλιών διανομής και συστημάτων πληρωμών με επαρκείς διαδικασίες ελέγχου.
Στα τέλη Οκτωβρίου τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας είχαν προαναγγέλλει πως ο θεσμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εφαρμοζόταν το 2014 σε δύο περιοχές της χώρας με αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτές τις εξαγγελίες το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε άτομα που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στον συγκεκριμένο τομέα, με άξονες την επαρκή εισοδηματική στήριξη, τη διαμόρφωση αγορών εργασίας που προωθούν την ένταξη των ανθρώπων που αποκλείονται από την αγορά εργασίας και την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες.
Μάλιστα, αν και είχε προαναγγελθεί η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με την Παγκόσμια Τράπεζα στην εξειδίκευση των περιοχών, των κριτηρίων και των φορέων που θα φέρουν εις πέρας την εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια σχετική με το ζήτημα.