Τα Ειρηνοδικεία “κουρεύουν” οφειλές σε τράπεζες ως και 100% !

Τη διαγραφή χρεών δανειολήπτη σε δυο τράπεζες σε ποσοστό 44,5% αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Λάρισας. Η υπόθεση αφορά σε συνταξιούχο στρατιωτικό, ο οποίος είναι μάλιστα και υπεύθυνος εφέδρων της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας, και έχει οφειλές συνολικού ύψους 135.072,58 ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κίνηση, αναφέρει ότι το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη ήταν 1.072 ευρώ και το δικαστήριο έκρινε ότι:

α) σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Ν. 3869/2010, δεν πρέπει να διαταχθεί η εκποίηση του αυτοκινήτου του, διότι είναι μικρής αξίας και χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις αυτού και της οικογένειάς του.

β) διατάσσεται να καταβάλει για την μεν πρώτη πιστώτρια τράπεζα το ποσό των 455,11 ευρώ επί 48 μήνες, και για τη δεύτερη το ποσό των 44,89 ευρώ επί 48 μήνες.

γ) εξαιρεί από την εκποίηση το 1/2 εξ αδιαιρέτου μίας οικίας που είναι η κύρια κατοικία του και επιβάλει την υποχρέωση να καταβάλλει προς την πρώτη τράπεζα το ποσό των 354,17 ευρώ επί 144 μήνες.

Σημειώνεται ότι πριν την έκδοση της απόφασης υπήρχε παρακράτηση από την σύνταξη του, ποσού 268 ευρώ, ενώ τώρα θα καταβάλλει 44,89 ευρώ επί 48 μήνες. Επομένως, το ποσοστό διαγραφής των συνολικών οφειλών του φτάνει το 44,5%.

Σε άλλη περίπτωση, την οποία έφερε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κίνηση Πάτρας, το Ειρηνοδικείο Πόρου δικαίωσε μία 34χρονη αγρότισσα με μοναδικό εισόδημα την καλλιέργεια ενός χωραφιού στην Καλλονή Τροιζηνίας και δύο δάνεια σε τράπεζες, συνολικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ, διαγράφοντας το 100% του χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κϊνησης Πάτρας, στην οποία προσέφυγε, η 34χρονη προσπάθησε να έρθει σε συμβιβασμό με τις τράπεζες αλλά συνάντησε την “αρνητική και άτεγκτη στάση τους”.

Με το σκεπτικό ότι υπάρχει χαώδης δυσαναλογία μεταξύ της οφειλής και των εισοδημάτων της δανειολήπτριας και της μόνιμης αδυναμίας αυτής να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις της, αλλά και δεδομένης της συνυπαιτιότητας των τραπεζών, το δικαστήριο έκρινε ότι οι οφειλές της αιτούσας προς τις πιστώτριες τράπεζες πρέπει να διαγραφούν οριστικά με τον ορισμό μηδενικών καταβολών (άρθρο 8, παρ. 5 του Ν. 3869/2010).