Στην αναμονή ένα χρόνο για την πώληση ακινήτου

Ένα ολόκληρο χρόνο χρειάζεται να περιμένει κάποιος για την πώληση ενός ακινήτου σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μάλιστα τα ακίνητα πωλούνται με έκπτωση περί το 22% επί της αρχικής τιμής που ζητούσε ο ιδιοκτήτης τους, ενώ στις αρχές του 2009 οι ιδιοκτήτες κατάφερναν να πωλήσουν με έκπτωση 12,6% έναντι της αρχικής τιμής.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ μόλις το 16% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε με τραπεζικό δανεισμό έναντι 82,1% στις αρχές του 2009, με το μέσο ποσοστό δανειοδότησης να ανέρχεται σε περίπου 28% επί της συνολικής αξίας του ακινήτου (έναντι 70% στις αρχές του 2009).

Οπως αναφέρεται, η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά και σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και στην αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας, με δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, "η αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά των κατοικιών συνεχίστηκε με έντονο ρυθμό το εννεάμηνο του 2013. Με βάση στοιχεία από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σε ονομαστικούς όρους με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,6%, 11,8% και 9,2% το α', β' και γ' τρίμηνο του 2013 αντίστοιχα, έναντι 11,7% για το σύνολο του 2012.

Από την αρχή της τρέχουσας κρίσης η συνολική υποχώρηση των τιμών των διαμερισμάτων έχει φθάσει στο 32,0% (ή 37,6% σε πραγματικούς όρους), ενώ τα στοιχεία από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση. Η υποχώρηση των τιμών κατοικιών ήταν εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα -32,7% και Θεσσαλονίκη -38%), καθώς και για τα μεγαλύτερου εμβαδού ακίνητα στις σχετικά ακριβότερες περιοχές της χώρας".

Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, "τόσο οι μισθωτικές όσο και οι αγοραίες αξίες συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά το εννεάμηνο του 2013 (μέση ετήσια μεταβολή -18,6% και -18,2%

αντίστοιχα).

Αμυδρά σημάδια σταθεροποίησης καταγράφονται στην αγορά των καταστημάτων, η οποία έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες πιέσεις από την αρχή της τρέχουσας κρίσης.