Αλαλούμ με την επανασύνδεση ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά

Με ρυθμούς... χελώνας κινείται η υλοποίηση του προγράμματος επανασύνδεσης της παροχής ρεύματος σε ευπαθή νοικοκυριά, καθώς ακόμα δεν είναι σαφές το πώς ακριβώς θα κινηθεί η διαδικασία.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, εξήγησε πως το κόστος του προγράμματος θα καλυφθεί "εκ των έσω", δηλαδή από τους υπόλοιπους, καταναλωτές της ΔΕΗ, διευκρινίζοντας ότι η επιβάρυνση θα είναι μισό ευρώ το χρόνο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ακόμα πως στις έξι μέχρι τώρα κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, στις οποίες υπάγονται σήμερα 470.000 νοικοκυριά, θα προστεθεί μία ακόμα, "η πιο ολιγομελής", όπως ανέφερε ο ίδιος, με 10.000 περίπου νοικοκυριά, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι δε θα επιβαρυνθεί με το κόστος η ΔΕΗ.

Και ενώ η ΔΕΗ έχει ζητήσει από τους δήμους να της προωθήσουν καταστάσεις με τα στοιχεία των οικογενειών που είναι εντεταγμένες στα συσσίτια ή σε άλλες κοινωνικές δομές των δήμως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, κατήγγειλε ότι από την πλευρά της η Επιχείρηση δε δίνει στους δήμους στοιχεία για τα νοικοκυριά στα οποία έχει γίνει διακοπή ρεύματος για οικονομικούς λόγους, επικαλούμενη την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

“Για μας είναι ακατανόητη η στάση αυτή της ΔΕΗ, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές”, υποστήριξε.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ απάντησε στις καταγγελίες του Κ. Ασκούνη, εκφράζοντας "έκπληξη και απογοήτευση" για αυτές και επισημαίνοντας: "Είναι απορίας άξιον ότι, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων την απάντηση, την οποία μάλιστα έλαβε στην ειδική για το θέμα σύσκεψη - η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού Ιωάννη Μανιάτη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ - συνεχίζει να επαναφέρει το θέμα αγνοώντας επιδεικτικά τη νομοθεσία για "ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα", την οποία ως επιχείρηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παραβιάσουμε".

Η ΔΕΗ αναφέρει ακόμα ότι έχει κινήσει από σήμερα τις διαδικασίες για την άμεση επανασύνδεση 2.000 ευάλωτων καταναλωτών, ενώ αναμένονται από τους Δήμους οι καταστάσεις των πολιτών που ήταν καταγεγραμμένοι ως την 1η Νοεμβρίου στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών και Δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ζητά τέλος από τον κ. Ασκούνη, "ως τον πλέον αρμόδιο, να ηγηθεί της προσπάθειας όλων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με την Πολιτεία, την Περιφέρεια, το ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη".

Τα ευχάριστα νέα, πάντως, είναι ότι ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανασύνδεση ρεύματος σε πολίτη στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων, σε συνεννόηση με τον διευθυντή της τοπικής οργάνωσης της ΔΕΗ και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Διαβάστε στο news.gr: Που θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για επανασύνδεση ρεύματος