Μανιάτης: Οι υπόλοιποι καταναλωτές θα πληρώσουν για τις επανασυνδέσεις

Στην αποκάλυψη ότι το κόστος του προγράμματος για την επανασύνδεση της παροχής ρεύματος σε νοικοκυριά άπορων οικογενειών θα καλυφθεί “εκ των έσω”, δηλαδή από τους υπόλοιπους, πλουσιότερους καταναλωτές της ΔΕΗ, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά σε όλα τα νοικοκυριά όπου έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος, με το σύνολο των απλήρωτων λογαριασμών να φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ, αλλά μόνο σε πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στα συσσίτια ή άλλες κοινωνικές δομές των δήμων, τους οποίους προσδιόρισε σε “κάποιες χιλιάδες”.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το ποσό των οφειλών των πολιτών αυτών προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει νέα κατηγορία στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, και το κόστος αυτής “διαχέεται στους υπόλοιπους, πλουσιότερους καταναλωτές”.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες τα ευπαθή νοικοκυριά, και αυτή θα είναι μία ακόμα μικρή κατηγορία στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, την οποία θα καλύψουν οι καταναλωτές με υψηλότερα εισοδήματα.

Προχωρώντας σε νέες διευκρινίσεις στο δελτίο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε πως στις έξι μέχρι τώρα κατηγορίες του Κοινωνικού Οικιακού Τμολογίου, στις οποίες υπάγονται σήμερα 470.000 νοικοκυριά, θα προστεθεί μία ακόμα, "η πιο ολιγομελής", όπως ανέφερε ο ίδιος, με 10.000 περίπου νοικοκυριά, ξεκαθαρίζοντας κατηγορηματικά ότι δε θα επιβαρυνθεί με το κόστος η ΔΕΗ.