Τη διάσωση των τριετιών φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά φαίνεται να διασφαλίζει τη διάσωση των τριετιών, έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες έχουν καταργηθεί με την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου, στο οποίο αναφέρεται η αντικατάσταση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας από έναν "ελάχιστο μισθό".
Στο θέμα αυτό, το υπουργείο Εργασίας βασίζεται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου της 28.2.2012, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, τη μείωση των κατώτατων ορίων μισθών κατά 22%, και κατά 32% για νέους κάτω των 25 ετών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στην ίδια Πράξη, γίνεται ειδική αναφορά στα επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας, που διατηρούνται και μετά τη λήξη ή την καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ καταργούνται όλα τα άλλα.
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
Σε θετικό δρόμο κινείται η διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ύψους των αποζημιώσεων. Το υπουργείο Εργασίας καταβάλλει προσπάθεια, ώστε να μη θιγούν από τις αλλαγές οι παλαιοί εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Η μείωση των αποζημιώσεων θα αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα είναι ανάλογη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά όχι μικρότερη από τους 12 μισθούς, που δίνονται σήμερα, για 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη.
Σε ότι αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την καθιέρωση 6ημερης εργασίας σε ορισμένους κλάδους, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να μπορεί να γίνει μέσω ατομικών συμφωνιών μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ενώ η ελληνική πλευρά προκρίνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επικύρωσή τους με επιχειρησιακή συμφωνία.