Παράταση αγωνίας για το νέο φόρο ακινήτων

Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η κατάθεση του νέου φόρου ακινήτων, γεγονός που παρατείνει την αγωνία των ιδιοκτητών που ακόμα δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν για την επόμενη χρονιά.

Για την καθυστέρηση αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επικαλείται τεχνικές δυσκολίες, όμως υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για τον τελικό φόρο.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες μέρες, έκπτωση 50% θα έχουν όσοι έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια των κτισμάτων που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις προβλέπεται πλήρης απαλλαγή.

Ο βασικός φόρος για σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια φαίνεται να είναι χαμηλότερος σε σχέση με το αρχικό σενάριο, όμως μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αφού θα πληρώσουν διπλό φόρο.

Στην κλίμακα του βασικού φόρου για τα κτίσματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός φόρος ξεκινά από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 500 ευρώ και φτάνει τα 13 ευρώ.