Παρελθόν τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Στην κατάργηση των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας ήδη μεταφέρει το μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων που χειρίζονταν τα ΔΕΚ στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Προ μηνών το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ανέλαβε από τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης τις περισσότερες από τις 1.747 υποθέσεις φορολογούμενων, που εμφανίζονταν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα από ακίνητα, ενώ στην αρμοδιότητά του υπάχθηκαν και οι υποθέσεις φορολογουμένων, οι οποίοι τα ημερολογιακά έτη 2009, 2010 και 2011 απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα 50.000 ευρώ και άνω.

Πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ελήφθη λίγους μήνες μετά την επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Με νόμο της προηγουμένης άνοιξης τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα ανέλαβαν την αρμοδιότητα τακτικού (οριστικού) φορολογικού ελέγχου σε φορολογουμένους χωρικής αρμοδιότητάς τους με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 3 εκατ. ευρώ και μέχρι 25 εκατ. ευρώ.

Πριν από το νόμο αυτό, στην αρμοδιότητα των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων υπάγονταν οι ανέλεγκτες υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα ή αμοιβές από 7 εκατ. ευρώ έως 30 εκατ. ευρώ. Ακόμη υπαγόταν η αρμοδιότητα οριστικού τακτικού φορολογικού ελέγχου των υποθέσεων των επιχειρήσεων που αφορούσαν ανέλεγκτες χρήσεις πριν από οποιασδήποτε μορφής μετασχηματισμού (συγχώνευση, απορρόφηση, διάσπαση κλπ.).

Τα ΔΕΚ μπορούσαν να ενεργούν προληπτικό και προσωρινό φορολογικό έλεγχο σε οποιοδήποτε υπόθεση της κατά  τόπο αρμοδιότητάς  τους, παράλληλα και ανεξάρτητα από  τις ΔΟΥ και το ΣΔΟΕ και να εκδίδουν και να κοινοποιούν και συμπληρωματικό φύλλο ελέγχου ή πράξη σε υποθέσεις που ελέγχθηκαν ή περαιώθηκαν από άλλη φορολογική αρχή, εφόσον τα νέα συμπληρωματικά στοιχεία περιέρχονταν σε γνώση τους κατά το χρόνο διεξαγωγής του οριστικού τακτικού φορολογικού ελέγχου ανέλεγκτων χρήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης απαντώντας μέσω twitter στο τι θα ισχύσει για τις υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα στα υπό κατάργηση ΔΕΚ διαβεβαίωσε πως αυτές θα διασφαλισθούν.