Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τράπεζες και κυβέρνηση, πάνω σε ένα σχέδιο, το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει τη βασική λύση, εν όψη του ξεπαγώματος των πλειστηριασμών, από την 1η Ιανουαρίου, και για όσους δεν θα εντάσσονται στο όποιο πλαίσιο προστασίας αποφασιστεί.
Πρόκειται στην ουσία για μοντέλο, που έχει εφαρμοστεί και σε άλλες μνημονιακές χώρες, και περιλαμβάνει τη διαδικασία του sale and lease back, η οποία ήδη εφαρμόζεται στα επιχειρηματικά ακίνητα. Οι εμπνευστές του το ονομάζουν "Ξεφορτωθείτε το ακίνητό σας". Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει στην περίπτωση των φυσικών προσώπων ;
Έστω ότι υπάρχει ιδιοκτήτης ακινήτου, που το έχει αγοράσει με στεγαστικό δάνειο και το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει. Μεταβιβάζει το ακίνητο στο πιστωτικό ίδρυμα, αλλά συνεχίζει να διαμένει σε αυτό, ως ενοικιαστής... πληρώνοντας, δηλαδή, ενοίκιο στην τράπεζα.
Έτσι, καταβάλλει μίσθωμα για την απαιτούμενη περίοδο - έως ότου, δηλαδή, να αποπληρωθεί η οφειλή -, κατά την οποία η κυριότητα του σπιτιού περνάει στην τράπεζα. Ο δανειολήπτης αποκτά πάλι την κατοικία, μόλις αποπληρώσει το δάνειο, στο τέλος της σχετικής περιόδου.
Η λύση αυτή συνοδεύεται και από το κούρεμα των δανείων, που ήδη εφαρμόζεται από πολλές τράπεζες, μέσω είτε της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, είτε της μείωσης του επιτοκίου. Και οι δύο διαδικασίες δεν είναι οριζόντιες. "Δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι ίδιοι όροι για όλους", δηλώνει στο news.gr τραπεζικό στέλεχος, προσθέτοντας πως θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις ανά τράπεζα και ανά ομάδα δανειοληπτών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το σχέδιο είναι η συμφωνία με την κυβέρνηση για ένα θέμα κομβικής σημασίας : το φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Η δραστική μείωσή του, που αναμένεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, στα επίπεδα κάτω του 5%. "Υπό τους σημερινούς συντελεστές, δεν υπάρχει δυνατότητα να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού θα πρέπει να καταβληθεί δύο φορές - στην πρώτη μεταβίβαση και στην επαναγορά - φόρος 10%", σημειώνει το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας με νόημα ότι η φορολογική επιβάρυνση έχει απαξιώσει σημαντικά τα ακίνητα και περισσότερο από όσο θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί οι τιμές τους.