Ακίνητα: Γράψε – σβήσε στο φόρο και στο βάθος χαράτσι και το 2014

Σε ένα άνευ προηγουμένου γράψε – σβήσε έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το νέο φόρο ακινήτων. Εκτός από τις αλλαγές στο όνομα, γίνονται διαρκώς αλλαγές επί της ουσίας και παραμένει αμφίβολο αν τελικά η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως ή αν τελικά το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ θα παραμείνει και τη νέα χρονιά.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή έχει εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά τελικά πήρε αναβολή για την επόμενη εβδομάδα.

Το σχέδιο του νέου φόρου είναι υπό επεξεργασία σε συνεννόηση με την τρόικα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μην αλλάζει δραστικά από όσα συμφώνησαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς τότε δεν θα ψηφιστεί στη Βουλή. Άλλωστε, παραμένουν ιδιαίτερα έντονες οι αντιδράσεις των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο για να μη φορολογηθούν οι αγροτικές εκτάσεις. 

Το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το αργότερο έως τις 5 Δεκεμβρίου και, μέχρι τότε, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τελικό περιεχόμενό του, ενώ δεν θα υπάρχει χρόνος για αλλαγές στη Βουλή.

Στο σχέδιο νόμου θα περιληφθούν και άλλες φορολογικές διατάξεις για ζητήματα που σχετίζονται με των Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τον ΚΦΑΣ, και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΝΤ: Εφικτός ο στόχος για φορολογικά έσοδα 5,5 δισ. ευρώ από τα ακίνητα

Ακίνητα: Στη Βουλή ο νέος φόρος - ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες