Στη Βουλή κατατίθεται ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που θα επιβληθεί από το 2014. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι αγρότες και χαμένοι όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αφού θα πληρώσουν δύο φόρους.
Το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο έλαβε την έγκριση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, καθώς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που κυρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο νέου τύπου ΦΑΠ, δηλαδή ο φόρος που θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αναμένεται να έχει συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,2% έως και 1%.
Εκτός από αυτό το φόρο όλοι οι ιδιοκτήτες, καλούνται με βάση το νομοσχέδιο να καταβάλουν το 2014 φόρο για κάθε ακίνητο που κατέχουν, από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας.
Από το φόρο, πάντως, απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτοκτηνοτροφικά κτίσματα, μειώνεται η φορολογία στα οικόπεδα, ενώ καταργούνται και οι συντελεστές προσαύξησης των αγροτεμαχίων για απόσταση από τη θάλασσα.
Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες αλλαγές στο φόρο.
Διαβάστε ακόμη: Τι θα κληθείτε να πληρώσετε με το νέο σχέδιο για το φόρο
Πώς θα υπολογίζεται ο κύριος φόρος επί των επιφανειών:
- Στα αστικά ακίνητα ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ έναντι 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Εκτιμάται ότι με την αλλαγή αυτή τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
- Στα αγροτικά κτίσματα προβλέπεται πλήρη απαλλαγή για τα μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ.
- Στα οικόπεδα τα κλιμάκια παραμένουν 25, ενώ ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο φόρος ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83%.
- Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα. Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα. Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.
- Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους. Το ανώτατο όριο εισοδήματος για την απαλλαγή αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Προβλέπονται, επίσης, μειωμένοι συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.
Σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο που θα ισχύει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές από 0,2% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. Ευρώ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε επιμέρους κατηγορίες
Για τις επιπτώσεις από τη νέα μορφή φορολογίας στο σημείωμα αναφέρεται ότι η συνολική είσπραξη είναι η ίδια με την υπολογιζόμενη για φέτος.
Η επιβάρυνση ειδικά των αγροτεμαχίων είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών πολύ μικρή, της τάξης μερικών δεκάδων ευρώ ετησίως. Αυτοί που έχουν ακίνητα σε οικόπεδα επιβαρύνονται γιατί θα πληρώσουν και για τα οικόπεδα αυτοτελώς και επιπρόσθετο φόρο για την περιουσία τους, εφόσον ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
Οπως τονίζεται στο σημείωμα, ελαφρύνονται όλοι που πλήρωναν φόρο ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ προηγουμένως για αστικά οικήματα. Κι αυτό είναι σημαντική ελάφρυνση: μεσοσταθμικά γύρω στο 16%, μάλιστα προοδευτικά κατανεμημένη (από 21,6% για τους αδύναμους έως 4,4% για τους πιο ευκατάστατους).
Οσοι πλήρωναν ΦΑΠ φέτος, τώρα θα πληρώνουν τα ίδια περίπου (φόρο αστικών οικοπέδων συν πρόσθετο φόρο μεγάλης περιουσίας), αλλά μερικές μεσαίες κατηγορίες ελαφρύνονται γιατί ανεβαίνει το αφορολόγητο από τις 200 στις 300 χιλιάδες.