Ντάισελμπλουμ: Κάποιες χώρες πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο

“Υπάρχουν κίνδυνοι (σ.σ. δημοσιονομικού εκτροχιασμού) για όλες τις χώρες. Ορισμένες χώρες ασφαλώς οφείλουν να κάνουν περισσότερες προσπάθειες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η δήλωση αυτή έρχεται μία μέρα μετά την απαίτηση για νέες θυσίες από την πλευρά του προέδρου του Eurogroup, και άρα είναι ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι μέσα σε αυτές τις χώρες που ο Ντάισελμπλουμ θεωρεί πως πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο είναι και η Ελλάδα.

Σε αυτές τις χώρες, όμως, σίγουρα συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία, στην περίπτωση της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Handelsblatt.

“Μένει να δούμε εάν η Γαλλία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η χώρα έχει διορία έως και το 2015 για να το πράξει. Αυτό το οποίο έχει αποφασιστεί στο Παρίσι ως τώρα ξεκάθαρα δεν επαρκεί. Είναι προφανές ότι η Γαλλία οφείλει να κάνει περισσότερα”, ξεκαθάρισε.

Η Γαλλία έχει λάβει από τις Βρυξέλλες παράταση της προθεσμίας —έως το 2015— για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της. Σε αντάλλαγμα καλείται να θέσει σε εφαρμογή σειρά μεταρρυθμίσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πεδία των συντάξεων και της εργασίας.