Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς όταν μιλάμε για θέρμανση να μην υπολογίζουμε στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, ως εναλλακτική μορφή του πετρελαίου, όμως τα σύγχρονα θερμαντικά μέσα φέρνουν πολλές φορές νέα ήθη.
Η χρήση θερμοπομπών – κονβέρτορες όπως είναι ευρέως γνωστοί – μπορεί να καλύψει συμπληρωματικά, αλλά και εξ' ολοκλήρου τη θέρμανση του χώρου μας.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απέκτησαν αρκετούς θαυμαστές. Έτσι, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που κατέφυγαν στην αγορά τους, κυρίως ως συμπληρωματικό μέσο θέρμανσης.
Σε ό, τι αφορά στην τοποθέτησή τους είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στερεωθούν στον τοίχο και να τοποθετηθούν στην πρίζα, καθώς δεν χρειάζεται εξειδικευμένη εγκατάσταση.
Οι κονβέρτορες διαθέτουν θερμοστάτη, που τους επιτρέπει να λειτουργούν αυτόνομα, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο μιας κατοικίας ή ενός μεγάλου γραφείου.
Λειγουργία και κόστος
Αναλύοντας κανείς τα συστατικά τους θα δει ότι αποτελούνται από ένα θερμαντικό στοιχείο - ηλεκτρική αντίσταση -, ένα όργανο ελέγχου - μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη - και ένα περίβλημα, που αποτελεί το σώμα του θερμοπομπού.
Η λειτουργία τους στηριζεται στο φαινόμενο της μεταφοράς και λιγότερο στο φαινόμενο της ακτινοβολίας.
Συγκεκριμένα, ο ψυχρός αέρας του χώρου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, εισέρχεται στο κάτω μέρος του θερμοπομπού και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται στον θερμοπομπό. Ένας θερμοπομπός μέσης απόδοσης μπορεί να θερμάνει ένα δωμάτιο 12 τετραγωνικών μέτρων για περίπου 4 ώρες.
Στην πραγματικότητα, ο θερμός αέρας ανυψώνεται και εξέρχεται από τον θερμοπομπό προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία, ανεβάζοντας γρήγορα την θερμοκρασία του χώρου. Η φυσική αυτή κίνηση του αέρα είναι αποτέλεσμα της άνωσης που δημιουργείται λόγω διαφοράς πυκνότητας, η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του.
Η έξοδος του αέρα γίνεται από ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια. Το ενδεδειγμένο είναι να έχουν μια μικρή κλίση προς τα κάτω, τόσο για να υπάρχει αποδοτική και ομοιόμορφη διάχυση του αέρα, όσο και για να εμποδίζεται η εισροή σκόνης στη συσκευή.
Πολλοί θα αναρωτηθούν για το κόστος των θερμοπομπών.
Οι τιμές, ανάλογα κυρίως με την ισχύ τους, κυμαίνονται μεταξύ 150 – 250 ευρώ ο καθένας, καθιστώντας τους μία αρκετά οικονομική λύση. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο 12 τ.μ με σχετικά καλή μόνωση, χρειάζεται θερμοπομπό ισχύος 1.500 W, ο οποίος έχει μέσος κόστος 200 ευρώ.
Στο αρχικό κόστος αγοράς της συσκευής υπολογίζουμε επιπλέον και το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ανάλογα με την ισχύ και τις ώρες λειτουργίας τους, υπάρχει και το αντίστοιχο κόστος. Για να πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο όπου είναι τοποθετημένος ο θερμοπομπός, χρειάζονται συνήθως γύρω στα 30 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια.