Πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λογιστικής διαχείρισης στο Δημόσιο λαμβάνει η κυβέρνηση και προς τον σκοπό αυτό συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα αναλάβει την εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Λογιστικών Πρότυπων του Δημόσιου Τομέα (European Public Sector Accounting Standards -EPSAS).
Μέχρι τις μέρες μας οι περισσότερες κυβερνήσεις εφαρμόζουν την ταμειακή λογιστική (cash accounting), η οποία αποτελεί την κύρια λογιστική μέθοδο που εφαρμόζει ο δημόσιος τομέας εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ταμειακή λογιστική, οι πληρωμές και οι εισπράξεις σε μετρητά καταγράφονται στα λογιστικά βιβλία όταν έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Ερευνητές θεωρούν πως εκεί βρίσκεται και η αδυναμία του συστήματος, καθώς με τη μέθοδο αυτή δεν υπάρχει ακριβής και επαρκής ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις του δημοσίου τομέα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να έχει μόνο μια πολύ βραχυπρόθεσμη εικόνα των δημόσιων οικονομικών.
Σύμφωνα με έρευνες μόνο το 24% των κυβερνήσεων εφαρμόζουν την λογιστική αρχή των δεδουλευμένων (accrual accounting), ενώ το 37% σκοπεύει να εφαρμόσει αυτή τη λογιστική πρακτική μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με το accrual accounting, οι συναλλαγές και τα οικονομικά γεγονότα καταχωρούνται και αναφέρονται τη στιγμή όπου συμβαίνουν, ανεξάρτητα από το πότε θα πραγματοποιηθούν οι χρηματικές συναλλαγές. Μας δίνουν, δηλαδή, μία καθαρή εικόνα του πού βρισκόμαστε στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που δεν συμβαίνει με την ταμειακή λογιστική η οποία εμφανίζει τα έξοδα μόνο όταν έρχονται τα τιμολόγια.
Η ειδική ομάδα εργασίας για την εισαγωγή των Ευρωπαϊκών Λογιστικών Πρότυπων θα προχωρήσει αρχικά στην αποτύπωση της παρούσας κατάστασης, σχετικά με τα εφαρμοζόμενα στην Ελλάδα, από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, Λογιστικά Συστήματα και εν συνεχεία θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησης των EPSAS από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.