Ούτε κουβέντα για τα νούμερα του 2014 δεν έγινε χθες στην συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόϊκα, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν επιδερμικά τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2014.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα δεν έχουν ολοκληρώσει την επεξεργασία -και κυρίως δεν έχουν επιβεβαιώσει - τα στοιχεία των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης του επομένους έτους , γεγονός που καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
Τα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εμφανίζονται να προσεγγίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ μέσω αλλαγών στις εισφορές , ενώ είναι πιο δεκτικά στον στόχο για είσπραξη 381 εκατ. ευρώ το 2014 από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση , στόχο ωστόσο που επίμονα ζητούν να τεκμηριωθεί.
Το υπουργείο Εργασίας έχει υποσχεθεί στην τρόικα 318 εκατ. ευρώ από τις διασταυρώσεις των δηλώσεων που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ και των ποσών τα οποία καταβάλλουν μέσω τραπεζών, 250 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση σε 72 δόσεις, των οφειλών επιχειρήσεων αλλά και αυτοαπασχολουμένων - ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, 170 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία είσπραξης οφειλών άνω των 5.000 ευρώ με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, 60 εκατ. ευρώ από την αποκάλυψη αδήλωτων απασχολουμένων στο σύστημα «Εργάνη», 80 εκατ. ευρώ από την υποχρεωτική δήλωση των εισφορών που αναλογούν για τις επικουρικές συντάξεις των εργαζομένων - ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑ, 65 εκατ. ευρώ από τη δήλωση των εισφορών για τα εφάπαξ των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και 86 εκατ. ευρώ από το συμψηφισμό των βεβαιωμένων και αρρύθμιστων οφειλών που έχουν οι αγρότες στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις τις οποίες δικαιούνται να λάβουν.
Η τρόικα δεν θεωρεί εισπράξιμα τα ποσά αυτά, αλλά δεν μπορεί ακόμα να τεκμηριώσει τις θέσεις της με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προσπαθούν από το προηγούμενο Σάββατο να θεμελιώσουν την άποψή τους.
Πάντως, μπορεί η τρόικα να έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της για το 2014 χαμηλότερα των 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο ζητά από την κυβέρνηση μέτρα διαθρωτικού χαρακτήρα που θα οδηγήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά αναμένεται να συνεχισθούν τουλάχιστον έως τις 21 Νοεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός 2013, ενώ πάντα παραμένει στο τραπέζι το σενάριο κατάθεσης συμπληρωματικού Προϋπολογισμού μετά τον Ιούνιο 2014.