Ελέγχους-εξπρές σε 150 ΔΕΚΟ και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα πραγματοποιεί αυτή την περίοδο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να διαπιστώσει σε ποιους από αυτούς δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Από τα πρώτα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των μισθών στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων και σε αυτούς που λαμβάνουν υπάλληλοι σε δημόσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία οι αποκλίσεις στις μεικτές αποδοχές φθάνουν ακόμη και το 45% και «αγγίζουν» τα 1.320 ευρώ.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που μιλά στην εφημερίδα Έθνος, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα υπάλληλοι «δύο ταχυτήτων» στο Δημόσιο. «Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστωθούν αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όχι μόνο θα αποπεμφθούν οι διοικήσεις των οργανισμών αλλά και θα ασκηθούν ποινικές διώξεις», τονίζει.
Η περιστολή δαπανών στους φορείς του Δημοσίου θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ θα εξοικονομηθούν 100 εκατ ευρώ το 2014 μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό. Από τους ίδιους υπολογισμούς προκύπτει πως εξ αυτών 60 με 80 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την εφαρμογή χωρίς εξαιρέσεις του ενιαίου μισθολογίου.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών έχουν διαπιστώσει πως δημόσιες επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν υιοθετήσει το ενιαίο μισθολόγιο αλλά ούτε καν το μισθολογικό πλαφόν (μέσος μισθός ανά φορέα 1900 ευρώ) που είχε θεσμοθετηθεί προγενέστερα. Προκύπτουν διαφορές από 33 έως 1320 ευρώ στη μισθοδοσία υπαλλήλων ΔΕΚΟ σε σχέση με τους υπαλλήλους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο.