Στο πρώτο τρίμηνο 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 4.000 φοροελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων.
Ήδη με την χρήση των εν λόγω τεχνικών και των ειδικών φίλτρων ανάλυσης ρίσκου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει βγάλει "λαγούς", καθώς έχει εντοπίσει περιπτώσεις φορολογουμένων που είναι "ιδιαιτέρως" ύποπτοι για φοροδιαφυγή.
Στις υποθέσεις που ήδη ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές Αρχές με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού με χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις, φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9, επιχειρηματίες που έχουν κατ' εξακολούθηση απασχολήσει το ΣΔΟΕ, "τυχεροί" παίκτες του Τζόκερ και του Λόττο με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, αλλά και περιπτώσεις φορολογούμενων στις οποίες παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός.
Η ελεγκτική υπηρεσία με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ζητεί από τον φορολογούμενο να παράσχει όποια στοιχεία κρίνονται απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις. Εντός πέντε ημερών από την επίδοση της ειδοποίησης ελέγχου, ο φορολογούμενος μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις διαφορές εισοδήματος που αποκαλύπτει ο έλεγχος.
Στα δεδομένα που υποχρεούται να καταθέσει ο φορολογούμενος περιλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους. Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία πέφτει αποκλειστικά στον φορολογούμενο.