Στουρνάρας: Δεν μπορούμε να λέμε “όχι, κανένα μέτρο”

Έτοιμος να δεχθεί την εφαρμογή νέων μέτρων εμφανίζεται ανοιχτά πλέον ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κάτι που άλλωστε ήταν ξεκάθαρο, αφού ο ίδιος τουλάχιστον μιλούσε για "όχι σε νέα οριζόντια μέτρα', γεγονός που από μόνο του αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για εφαρμογή μέτρων με άλλο χαρακτηρισμό.

Μιλώντας στα Νέα, ο Γ. Στουρνάρας δηλώνει: "Δεν μπορούμε να λέμε κανένα μέτρο. Από το όχι σε νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, το οποίο και εγώ στηρίζω, έως το όχι κανένα μέτρο, υπάρχει τεράστια απόσταση".

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ότι υπάρχει ανάγκη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 2,5 δισ. που υπολογίζει η τρόικα.

Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε ότι θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, δεδομένου ότι μεγαλώνει η "τρύπα" των ασφαλιστικών ταμείων.

Φαίνεται πάντως ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν τις συντάξεις. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, πιμένει ότι θα εφαρμοστούν μόνο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και οδηγούν σε μεγάλη μείωση επικουρικών και εφάπαξ, αλλά και μείωση κύριων συντάξεων ευγενών Ταμείων, ενώ από το οικονομικό επιτελείο βάζουν στο τραπέζι και αύξηση της 35ετίας (για όσους την θεμελιώνουν) στα 40 χρόνια.