Ακίνητα: Τα ψιλά γράμματα του νέου φόρου

Νέα δεδομένα επιχειρεί να φέρει στο τοπίο των ακινήτων ο νέος φόρος ακινήτων, ο οποίος κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή προς διαβούλευση. Όπως παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν αρκετά καλά το τοπίο της ακίνητης περιουσίας, το νέο σύστημα φορολογίας, που προωθείται από την κυβέρνηση, είναι δικαιότερο, ενώ μεσοσταθμικά μειώνει το φόρο ακινήτων σε ποσοστό, που φτάνει το 16%.

Σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Τάσο Βάππα, αυτό που αλλάζει είναι ότι έρχονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για τα οικόπεδα και τα κλειστά ακίνητα, τα οποία δεν πλήρωναν χαράτσι και κάποια από αυτά πλήρωναν το ΦΑΠ.

"Δεν αθροίζεται η περιουσία - Κάθε ακίνητο φορολογείται ξεχωριστά"

Η σημαντικότερη μεταβολή, που φέρνει ο νέος φόρος, είναι - σύμφωνα με τον κύριο Βάππα - ότι “αφορά σε ένα συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ δεν αθροίζεται η περιουσία του φορολογούμενου. Το κάθε ακίνητο αποκτά φορολογική ταυτότητα, που δεν αφορά στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του, και έτσι το κάθε ένα θα φορολογείται ξεχωριστά”.

“Θα βοηθήσει τα 'θύματα' του ΦΑΠ, που έχουν πολλές περιουσίες μικρής αξίας και έβγαζαν μεγαλύτερο φορολογικό αποτέλεσμα. Τα πολλά και μικρής αξίας θα φορολογούνται αθροιστικά λιγότερο σε σχέση με πριν”, σημειώνει.

Σε ό, τι αφορά τα ακίνητα μεγάλης αξίας, ο φόρος είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν το χαράτσι πριν. “Για ακίνητα από 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό και πάνω, ο βασικός φόρος είναι πολύ μεγαλύτερος. Όταν πάμε στην κορυφή της κλίμακας, όπου το χαράτσι στα 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό ήταν 12,5 ευρώ, τώρα αυξάνεται στα 17”.

Σύμφωνα με τον κύριο Βάππα, ανταποκρινόμενος στο προφίλ του Έλληνα ιδιοκτήτη, ο νέος φόρος μεσοσταθμικά ίσως να είναι δικαιότερος. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο Έλληνας έχει πολλά ακίνητα μικρής αξίας, ενώ το προφίλ του δεν είναι αντίστοιχο με το προφίλ ιδιοκτήτη στο εξωτερικό.

Για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σημειώνει ότι όποιος δεν μπορεί να πληρώσει έχει μείωση φόρου 50%, κάτι το οποίο αποφασίζει η εφορία.

Ο νέος νόμος ουσιαστικά αποκλείει όσους τύχαιναν φορολογικών απαλλαγών, στην περίπτωση κατά την οποία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. “Είναι γεγονός ότι δημιουργεί μία πολύ σοβαρή δυσκολία στο να τύχουν των απαλλαγών αυτών όσοι τις δικαιούνταν μέχρι σήμερα, γιατί διάγουμε μία εποχή, που η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Πρέπει να το δούμε στην πράξη, γιατί ο φόρος δεν έρχεται σε ομαλό φορολογικό περιβάλλον. Έρχεται μετά την είσπραξη του ΦΑΠ τριών ετών".

Σημειώνει, μάλιστα, ότι πρέπει να υπάρξει μία διάκριση. “Δεν μπορεί να είναι ποινικό αδίκημα και να πηγαίνει φυλακή κάποιος, ο οποίος δεν οφείλει ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος”. Αντιθέτως, όπως λέει, πρέπει να έρθει μία ευνοϊκή ρύθμιση για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους, που έχουν επιβληθεί επί τεκμαρτής βάσης, όπως ο ΦΑΠ και ο φόρος κληρονομιάς. “Αυτοί οι φόροι, ακόμα και αν οφείλονται, θα πρέπει να μην αποτελούν ποινικό αδίκημα”.

Από την πλευρά του, ο φοροτεχνικός σύμβουλος, Αντώνης Μουζάκης, υποστηρίζει ότι φεύγουμε πλέον από τη λογική, που επικρατούσε για επιβολή φόρου μόνο στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες. “Στην πραγματικότητα, ο νέος φόρος έρχεται να συμπυκνώσει το ΕΕΤΑ και το φόρο ακίνητης περιουσίας σε έναν φόρο”.

Αναφερόμενος στα αστικά ακίνητα, ο κύριος Μουζάκης διευκρινίζει ότι θα πληρώσει φόρο εκείνος, που δεν πλήρωνε Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ απαλλάσσεται του ΕΕΤΑ και στην πραγματικότητα βγαίνει ωφελημένος. “Στις ακριβές περιοχές, πάντως, θα υπάρξουν επιβαρύνσεις, ενώ περισσότερα θα πληρώσουν και όσοι έχουν αγροτεμάχια, αλλά και εκτός σχεδίου ακίνητη περιουσία και μέχρι σήμερα δεν επιβαρύνονταν με ΦΑΠ και ΕΕΤΑ”, καταλήγει ο κύριος Μουζάκης.

Ο φορολογικός σύμβουλος ακινήτων, Πέτρος Μπογράκος, εξηγεί με τη σειρά του ότι θα έχουμε μία τεράστια διεύρυνση φορολογικής βάσης. “Ξαφνικά καλούνται να πληρώσουν οι πάντες. Είναι φόρος ακινήτου και όχι φόρος περιουσίας, που μεταβάλλεται”.

Ο κύριος Μπογράκος εκφράζει την αμφιβολία του για το αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει τα ίδια έσοδα, που έφερνε στα κρατικά ταμία το ΕΕΤΑ, με τη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων.

“Το άδικο για όσους έχουν αγροτεμάχια είναι ότι κάποιοι, που έχουν μία μη καλλιεργήσιμη έκταση σε μια βουνοκορφή, την οποία έχουν κληρονομήσει, καλούνται να πληρώσουν φόρο”.

Στο απυρόβλητο η εκκλησιαστική περιουσία

Στέκεται επιπλέον στην περίπτωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “ενώ αναφέρει νοσοκομεία, που εκμεταλλεύονται εμπορικά ακίνητα, δεν κάνει λόγο για την εκκλησιαστική περιουσία”.

"Οι εταιρείες με ακίνητα μπορούν να τα αφαιρούν από το τζίρο τους πετυχαίνοντας έκπτωση"

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνει ένα όπλο να αφαιρούν το φόρο τα νομικά πρόσωπα από τον τζίρο τους, αποκομίζοντας έκπτωση 26%. “Μία εταιρεία, που έχει ακίνητο και πληρώνει 5.000 ευρώ Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, θα το αφαιρέσει από τον τζίρο της, πετυχαίνοντας 1.300 ευρώ έμμεση έκπτωση. Μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να περάσει τη δαπάνη, ενώ τώρα ανοίγει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, πάντως, που δεν διευκρινίζεται, είναι αν θα γίνει και για τις ατομικές επιχειρήσεις”, συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο κύριος Μπογράκος. 

Διαβάστε ακόμα : Τα πάντα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων