Για λίγους και τυχερούς το μπόνους από τη συλλογή αποδείξεων

Τέλος στο χαρτοβασίλειο των αποδείξεων επιχειρεί να βάλει από το 2014 το υπουργείο Οικονομικών με το σχέδιο που έχει στα σκαριά, το οποίο όμως κρίνεται από ειδικούς ως ανεπαρκές για να κλείσει τις τρύπες της φοροδιαφυγής.

Tο σενάριο που προκρίνεται από την ηγεσία του υπουργείου προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι από τις αρχές του επόμενου έτους σταματούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, περίπτερα, φούρνους, καταστήματα ένδυσης - υπόδησης και γενικότερα κάθε απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Συλλέγουν μόνο αποδείξεις από επαγγελματίες οι οποίοι κατά το υπουργείο Οικονομικών έχουν ροπή προς τη φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής και γενικότερα από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Για να περνάνε οι αποδείξεις στην Εφορία, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ηλεκτρονικές. "Τέλος τα χαρτάκια που δεν μπορεί να τα ελέγξει κανείς" σημειώνει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος είτε θα πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει τη φοροκάρτα.

Το όφελος που θα έχει ο φορολογούμενος αν μπει σε αυτή τη διαδικασία της «ηλεκτρονικοποίησης» των αποδείξεών του δεν θα είναι αυτόματο αλλά ούτε δεδομένο. Στο τέλος κάθε έτους και αφού οι φορολογούμενοι θα έχουν καταγράψει με ηλεκτρονικό τρόπο κάθε συναλλαγή που ενδεχομένως θα αναγνωρίζει η Εφορία, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει ποιες είναι οι «τυχερές» αποδείξεις της χρονιάς.

Για παράδειγμα στο τέλος του 2014, αν τελικά εφαρμοστεί το μέτρο και δεν παραπεμφθεί στις γνωστές ελληνικές καλένδες, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ότι γι' αυτό το έτος π.χ. μετράνε οι αποδείξεις από καρδιολόγους, ηλεκτρολόγους και κέντρα αισθητικής.

Οσοι τυχεροί έχουν καταγράψει ηλεκτρονικά τέτοιες συναλλαγές θα παίρνουν επιστροφή φόρου ίση με το 30% της απόδειξης ή ακόμα και το 40% σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν ένας φορολογούμενος έχει καταγράψει ηλεκτρονικά με φοροκάρτα ή μέσω της ειδικής εφαρμογής δαπάνες ύψους 900 ευρώ από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, θα μειώσει τον φόρο που του αναλογεί κατά 300 ευρώ.

Οπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που εισηγούνται το μέτρο στην πολιτική ηγεσία, «αν με τον τρόπο αυτό το υπουργείο αποκαλύψει τζίρο 5 δισ. ευρώ στον κλάδο παροχής υπηρεσιών επί του οποίου θα έχει εισπράξει ΦΠΑ 23% ή 1,150 δισ., σαφώς μπορεί να επιστρέψει για το 1 δισ. που θα προκύψει από την επιλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων 300 εκατομμύρια στους φορολογουμένους». Αναπάντητο βέβαια μένει το ερώτημα γιατί να μην τα βρει ο φορολογούμενος με τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο, τον γιατρό, τον δικηγόρο με το 23% ή και κάτι παραπάνω, να μην πάρει απόδειξη και να πληρώσει λιγότερα - όπως γίνεται και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις - και να περιμένει στο τέλος του έτους μήπως κάποιες από τις αποδείξεις που έχει δηλώσει ηλεκτρονικά τού φέρουν το μπόνους στην έκπτωση φόρου.