Από ακίνητα, αυτοκίνητα και σκάφη, μέχρι χρήματα, καταθέσεις, χρυσό, μετοχές, ομόλογα και συμμετοχές σε πάσης φύσεως εταιρικά μερίδια, ακόμη και άλογα ιπποδρόμου που τυχόν κατέχουν, πρέπει να δηλώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Στο e- περιουσιολόγιο θα γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων και θα διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με την προκήρυξη που ανακοινώθηκε, η τεράστια βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, θα δημιουργηθεί μέσα στη διετία 2017 – 2018. Στη βάση αυτή θα υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για την πλήρη περιουσία που κατέχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Όσα δηλωθούν στο περιουσιολόγιο θα διασταυρώνονται με τα στοιχεία από την εφορία και τις άλλες φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα από άλλες πηγές πληροφοριών για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
Σε περίπτωση που προκύψει ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί, τα στοιχεία αυτά, θα δεσμεύονται από την εφορία. Επιπλέον οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και την αξία κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουυμένων.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν από το περιουσιολόγιο, θα φέρουν ανατροπές και αναμόρφωση της φορολογίας στον τομέα των ακινήτων.
Στο επίσημο έγγραφο της προκήρυξης αναφέρεται ότι:
Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.
Αντικείμενο του έργου θα είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος με σκοπό την συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.
Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».
Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων περιουσιακών στοιχείων.
Η αξιοποίηση των στοιχείων θα αποτελέσει εργαλείο για την δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Μεταξύ άλλων, όπως προκύπτει από την απόφαση στο e-περιουσιολόγιο:
- Τα στελέχη της φορολογικής διοίκησης θα μπορούν να εισάγουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία μακροπρόθεσμα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
- Θα προβλέπεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενο από τον ίδιο ή από τους χρήστες της φορολογικής διοίκησης.
- Θα ενσωματώνονται τροποποιήσεις λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
- Θα καταχωρούνται περιουσιακά στοιχεία τα οποία προκύπτουν μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
- Θα προσφέρεται η δυνατότητα αναλυτικής ή και συγκεντρωτικής επεξεργασίας των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
- θα προβλέπεται η δυνατότητα επεξεργασίας και αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογούμενων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
- Θα προβλέπεται η δυνατότητα διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.